SKEPTISK: - En forvokst blåse, mener Vigdis Abrahamsen (69). Foto: Reidar Kollstad
UENIGE: Fin, synes Jonas (6), mens mamma Kristine Kjetså-Norum er uenig. Andreas (10 mnd) tier diplomatisk. Foto: Reidar Kollstad
SKEPTISK: - Likner ei fortøyningsbøye, sier fisker Arne Lunde (82). Foto: Reidar Kollstad
SKEPTISK: - Helt forferdelig, fastslår Lita Skreros Mjåland (23). Foto: Reidar Kollstad
FORNØYD: - Den er morsom, erklærer Arne Pettersen (51). Foto: Reidar Kollstad

Hva synes du om kunstverket? Si din mening under artikkelen!

MANDAL: — Rogna skaper masse debatt, akkurat som jeg sa den kom til å gjøre, sier en svært fornøyd kulturhussjef Alfred Solgaard i Buen kulturhus. Han klikker seg inn på Facebook der stillingskrigen er godt i gang og viser at gruppen "Vi som ikke liker Rogna" har hanket inn nesten 1100 medlemmer, mens "Rognas venner" strever med å nå 300. I Lindenes Avis raser hissige krangler i kommentarfeltene, og på avisens "laksepoll" klikker 39 prosent av for "Den er grusom", mens 37 prosent velger svaralternativet "Rogn? Jeg trodde det var en gigantblåse". Bare 20 prosent svarer at den er flott, og en berikelse for området.

Men den fem tonn tunge og fem meter høye lakserogna laget av den svenske kunstneren Maria Koolen Hellmin gir maksimal oppmerksomhet til miljøet rundt Mandals nye storstue, og det liker kultursjef Solgaard.

— Kunst skal engasjere, det vekker oss opp fra likegyldigheten, fastslår han.

Vandalisert

Verket har vært byens store snakkis siden avdukningen i forbindelse med åpningen av Adoplh Tidemanns bro lørdag 13. april. Før høytidligheten sørget vandaler for å tagge den med "Fuck Mandal", men selv etter at den ble ren og pen igjen, har ukvemsordene haglet gjennom luften.

Når Fædrelandsvennen stiller seg på "Kysseplassen" midt på broa en iskald mandag formiddag, er det bare blide og hyggelige mennesker å treffe, men alle har en mening om byens nye landemerke:— Jeg kaller det en forvokst blåse. Når vi går langs promenaden synes jeg den tar oppmerksomheten vekk fra broen og Buen. Men den blir vel der, så vi må bare venne oss til den, sier pensjonist Vigdis Abrahamsen (69).

— Den er fin, fastslår Jonas Norum (6).

— Jonas trodde det var ei dobbe, og lurte på hvorfor noen har lagt den der, tilføyer mamma Kristine Kjetså-Norum (37). Selv kan hun definitivt styre sin begeistring for kunstverket, og synes noe mindre dominerende absolutt hadde vært å foretrekke.

Fiskerifaglig

Arne Lunde (82) kommer syklende tungt lastet med fiskerifaglig ekspertise etter et langt liv på sjøen.

— Jeg er ikke så kunstnerisk anlagt, men synes det likner ei stor fortøyningsbøye, smiler han. - Men vi blir nok vant til den, og om et par år legger vi ikke merke til den.

— Helt forferdelig! Den ser ut som en gummiball og er ikke noe fin i det hele tatt, fastslår Lita Skreos Mjåland.

— Og det aller verste er prisen, mener den arbeidsledige 23-åringen, og sikter til at den har et budsjett på én million kroner.

— Men når de først har kastet vekk så mye penger, kunne de jo la ungdommer sette sitt preg ved å lage kunst på den, sier hun.

Men sannelig er det ikke også tilløp til begeistring å høre:

— Et fruktbart uttrykk for en blomstrende by, erklærer Arne Pettersen (51) med et stort smil. Han er vaktmester i Mandalshallen, og synes byen med dette har fått en ny attraksjon.

— De fleste ser en blåse, men det er jo en lakserogn. Den er morsom! fastslår han.

Og fra sitt kontor inne i Buen følger kultursjef Alfred Solgaard debatten:

— Det var veldig trist at noen hadde så liten respekt for den at den ble tagget, men frisk diskusjon er bare bra. Og rogna er tøff! Snart begynner huset, broa og rogna å fungere sammen, og vi kommer til å ha mye glede av den.