SCOTT: Agnes Kittelsen trodde ikke på Henrik Rafaelsen da han sa han hadde spilt Scott på Agder Teater i 1992. - Du visste ikke jeg var så gammel, svarte Rafaelsen. Her er de to fra en av prøvene tidligere i uka. Foto: Kjetil Samuelsen
INTIMSCENE: Henrik Rafaelsen, Agnes Kittelsen og regissør Anne-Karen Hytten er veldig godt fornøyd med scenen de har i Åmlandsskogen i Høvåg. - Dette er en av de fineste utescenene jeg har vært på, sier Kittelsen. Foto: Kjetil Samuelsen

LILLESAND: Denne uka har det vært fullt kjør fra morgen til kveld på den vakre amfiscenen i Åmlandsskogen i Høvåg. Gabriel Scotts "Jernbyrden", som ble satt opp både i 2009 og 2011, har premiere lørdag kveld.

— Forestillingen blir mer og mer videreutviklet og forfinet for hver gang. Men stykket i seg selv er så fint, og manuset er nesten perfeksjonert. Og dette er en av de fineste utescenene jeg har vært på, sier Agnes Kittelsen.- Ved å spille annethvert år får vi stykket litt på avstand, og ser nye ting ved det. Det er en takknemlig plass, som gir fokus til forestillingen. Det er vakkert uten at det er spektakulært, og det er intimt selv om det er utendørs sier Henrik Rafaelsen.

Spilte Scott i 1992

De to skuespillerne har vært med siden starten, og setter pris på å komme tilbake. Begge liker Scotts historie fra Høvåg godt, og spesielt Rafaelsen kjente godt til Scott før han ble med på "Jernbyrden" i 2009.

PÅ HJEMMEBANE I HØVÅG: Agnes Kittelsen og Henrik Rafaelsen er premiereklare med den tredje oppsetningen av "Jernbyrden". Foto: Kjetil Samuelsen

— Jeg spilte Scott på Agder Teater så tidlig som i 1992, sier Rafaelsen.- I 92? Nei, det gjorde du ikke, skyter Kittelsen inn, og mener at Rafaelsen må huske feil.

— Jo, det var "Kilden" som ble satt opp. Du visste ikke at jeg var så gammel, spør Rafaelsen, og sender et lurt blikk til sin skuespillerkollega.

— Nei, det ante jeg ikke. Jeg var 12 år da, svarer Kittelsen og ler.

— Men jeg leste alt av Scott da, og "Jernbyrden" var en av bøkene, sammen med "Kilden", som gjorde mest inntrykk, sier Rafaelsen.

— Det er en av de fineste bøkene som finnes. Den burde være en eksportvare for resten av landet, mener Kittelsen.

— "Jernbyrden" inspirerte Knut Hamsun til å skrive "Markens grøde". Han skrev en anmeldelse av "Jernbyrden", og skrev "Markens grøde" etterpå, forteller Rafaelsen.

- Publikum blir berørt

REGI: Anne-Karen Hytten er stykkets regissør. - Møtet mellom profesjonelle og amatører er rikt. Agnes og Henrik betyr mye for stykket, men i forhold til andre spel så har også amatører store roller her, sier hun. Foto: Kjetil Samuelsen

I år vises "Jernbyrden" åtte ganger på den spesialtilpassede scenen. Tidligere år har flere av forestillingene vært utsolgt, og skuespillerne håper på like god oppslutning i år.— Vi merker når vi spiller at publikum blir berørt av historien. Den taler til hjerte, sier Rafaelsen.

— Det er en rørende historie. Tittelen "Jernbyrden" gjør at det høres tungt ut. Men den tar pulsen på Sørlandet, og vi kan kjenne oss igjen i den, sier Kittelsen.

— Vi er stolte av forestillingen, og har lyst til å vise den fram. Det er en del av vår felles lokale historie, forankret i virkeligheten, sier Rafaelsen.I tillegg til Rafaelsen og Kittelsen deltar Jens Olai Justvik, Lieselotte Holmene, Ole Geir Feste og Giert Werring, samt flere lokale aktørerer. Totalt er omtrent 70 personer involvert i prosjektet. Anne-Karen Hytten har regi, mens Christine Lohre har ansvar for scenografi og kostymer.