SØGNE: Søndag arrangeres den første av fire sommerkonserter på Søgne gamle prestegård. Venndølen Erlend Ropstad er førstemann på scenen, etterfulgt av Jan Eggum.

— Det blir veldig bra. Det er hyggelig at Jan lar meg få åpne ballet, og at han synes jeg er allright. Vi er venner på Facebook, ser du, sier Ropstad til Fædrelandsvennen, og humrer.

— Jeg har truffet ham noen ganger før, og jeg tror han liker at jeg har begynt å synge på norsk. Jeg tror det var billetten min inn, legger artisten til.

SØRLANDSTURNÉ: Jan Eggum spiller i Buen kulturhus i Mandal torsdag, på Hr. Direktør i Vennesla lørdag, på Søgne gamle prestegård søndag og på Café Generalen i Ravnedalen mandag. Her er han under fjorårets Eikerapen Roots Festival. Foto: Kristin Ellefsen

Ferie på FlekkerøyEtter to engelskspråklige plater, ga Ropstad i januar i år ut albumet "Hva om det ikke er sånn som du tror at det er". Mottakelsene har vært gode, anmeldelsene likeså. Og Eggum var faktisk en av de aller første som fikk høre Ropstad på norsk.

— Første gangen jeg spilte den første sangen min på norsk, var under en radiosending fra Fiskebrygga. Jeg var nervøs og usikker, og da kom Jan Eggum av alle og satte seg ved siden av. Han skulle bli intervjuet på radio etterpå, sier Ropstad.

— Men det gikk fint, og Jan syntes det var veldig greit. Vi har hatt litt dialog etter det, og gjort noen arrangementer sammen, fortsetter venndølen, som nyter sommerferien på hytta på Flekkerøya.

— Akkurat nå går jeg og pådrar meg en lett solbrenthet i Kragevika, sier artisten, som bor i Oslo.

Debuterer på prestegården

Konserten på søndag blir Ropstads debut på Søgne gamle prestegård.

— Jeg har aldri vært der, så jeg vet ikke helt hva jeg går til sånn spilleplassmessig. Men jeg har hørt masse fint om stedet, sier han.

— Vi begynte i fjor med lokale musikere som oppvarmere før konsertene. Det er artig å få inn lokale musikere på den måten, sier konsulent Marit Gjertsen ved enhet for kultur i Søgne kommune.

Jobber med ny plate

Publikum vil søndag få høre en del av låtene fra Ropstads norske platedebut, samt en del nye sanger som sørlendingen har tenkt å gi ut til vinteren.

KOMMER: Hanne Boel har vært på Søgne gamle prestegård tidligere. 26. juli kommer hun tilbake. - Sist spilte hun jazzbasert musikk. Nå er hun tilbake med sine gamle slagere, sier konsulent Marit Gjertsen ved enhet for kultur i Søgne kommune. Foto: Torstein Øen

— Jeg er godt i gang med ny plate, og det er viktig å få testet sangene live og få høringsuttalelser fra publikum. Jeg bruker dem rått og kynisk i en markedsundersøkelse, uten at de vet det, sier Ropstad og ler.

Populære Boel

Fredag 26. juli fortsetter sommerkonsertene med danske Hanne Boel. I august blir det Opera Night og Nordic Tenors, henholdsvis 2. og 16. august.

— Det er plass til 500 mennesker på utescenen, og i fjor hadde vi veldig godt besøk på konsertene. Vi prøver å booke inn etter hva det er interesse for. Hanne Boel har vært her tidligere, og da var det full sal. Det blir vel eneste mulighet å oppleve Boel på Sørlandet i sommer, sier Gjertsen.

— Opera Night er et samarbeid mellom oss og Benedicte Sofie Ribe fra Søgne. Hun har med blant annet Jeanette Goldstein, som skal spille Carmen i Fjæreheia nå, legger hun til.