KRISTIANSAND: Da Kilden lanserte PULS — A tribute to Pink Floyd som hovedsatsing i 2014, reagerte musiker og produsent Erik Honoré sterkt.

- Kunstnerisk latskap

Han låner Pink Floyds egen låt "Comfortably Numb" for å beskrive valget:

— En slik komfortabel nummenhet gjenspeiles i Kildens valg av et Pink Floyd-kopiband som hovedsatsing i Fjæreheia i 2014, et valg som demonstrerer både manglende musikalsk kompetanse og selve kardinalsynden for alle som driver med kultur: kunstnerisk latskap, skriver Erik Honoré i enkronikk i dagens Fædrelandsvennen.

Honoré la ut en krass melding på Facebook i helga, og valgte å skrive et innlegg etter at Fædrelandsvennen tok kontakt. Musikeren ønsker debatt om innholdet i Kilden, og presiserer at dette ikke er en kritikk av tribute-bandet Puls.

- Nytt og unikt

Bentein Baardson, administrerende direktør ved Kilden, mener slettes ikke at det er snakk om noen kunstnerisk latskap fra Kilden sin side:— Vi henter gode elementer og remixer dem. Og i det ligger det på ingen måte noen latskap, men et ønske om å skape noe bra for vårt publikum.

Han mener at det publikum vil se i Fjæreheia, vil fremstå som nytt og unikt i forhold til tidligere produksjoner, og understreker at det ligger en kunstnerisk vurdering bak valget:

— Erik Honoré står selvsagt fritt i å mislike både bandet, musikken og vårt valg av denne produksjonen. Men jeg vil gjerne understreke at bak ligger en klar, kunstnerisk vurdering: PULS overbeviste oss og over fire tusen publikummere da de gjorde sin konsert i Kilden i fjor.

Honoré mener at man må forlange kvalitet uansett sjanger:

— Særlig når man er regionens viktigste kulturinstitusjon, og når en av forutsetningene for statlige og regionale tilskudd er nettopp kvalitet og innovasjon. En kopi-oppsetning i form av et lokalt coverband kan i en slik sammenheng ikke defineres som kvalitet.

Ønsker mer originalitet

Honoré oppfordrer Kilden til å velge flere originale oppsetninger:

— Det er essensielt at en viktig institusjon som Kilden tilbyr noe annet og mer enn bare tom overflate: Musikaler med Idol-stjerner i hovedrollene, juleforestillinger, Sissel Kyrkjebø, klassiske svisker og coverband for oss som har passert 40. Og uansett må minimumskravet være at man presenterer noe som er originalt, ikke kopier.

- Går ikke

Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennens musikkanmelder, mener at Honoré skyter for høyt.

— Med en slik programprofil ville nok Kilde måtte stenge dørene ganske raskt. Når det gjelder kravet om kvalitet, har han selvsagt rett, og her synes jeg Kilden vanligvis kjører med høy profil. Kanskje Erik Honoré ikke kjenner godt nok til hva som foregår der til vanlig?

Per Ove Åteigen, vokalist i Puls, mener at det er sunt å ha en debatt om i innholdet i Kilden, men ønsker ikke å kommentere kritikken ytterligere.

— Det var Kilden som kontaktet oss, og da er det de som arrangører som må svare på dette.