FULLPAKKET HOVE: Hovefestivalen hadde sitt beste år i fjor, og ligger i rute også i år. Foto: Arkivfoto
TIL PALMESUS: Benny Benassi Foto: Pressefoto
TIL SUPERSONIC: Sivert Høyem Foto: Arkivbilde
TIL ODDERØYA LIVE: Roxette. Foto: Arkivbilde
TIL ØYESLETTA LIVE: Hammerfall. Foto: Pressefoto

Agder: Hiphop-stjerner, 80-tallshelter, dj-navn fra aller øverste hylle, lokale helter, nasjonale kritikeryndlinger og et knippe av Norges aller fremste rockeband. Denne sommeren skal alle musikalske behov dekkes på Sørlandet. Og med flere nye aktører på banen, er programmet mer tettpakket enn noen gang.

Mer variert i Kvinesdal

Festivalsesongen ble sparket i gang allerede første helg i juni, med Heimover i Åmli. Neste helg er det klart for en annen fersk festival: Øyesletta Live i Kvinesdal. Tre unge menn mellom 18 og 24 har satset tungt på to tettpakkede konsertkvelder, som vil inneholde svært variert musikk. For dét mener festivalledelsen er nøkkelen til at Øyesletta skal unngå skjebnen til Kvinesdals festival-flaggskip Norway Rock, som gikk konkurs i fjor.

— Vi satser på en litt annen profil. Vi har et mer variert program, og holder et lavere budsjett, sier festivalleder Lars Stian Egeland.

— I Kvinesdal liker vi country. Så vi har hentet noen countryband, og vi kjører dessuten en del partyband, sier Egeland, som kan lokke med navn som HammerFall, Evergrey og 3 Busserulls.

Store dj-navn til Palmesus

Variert blir det også på Hove. Dit kommer hiphop-legenden Snoop Dogg, popsensasjonen Lana Del Rey og punkrockerne i Rise Against. Bookingsjef Toffen Gunnufsen sier salget er på linje med i fjor ("pluss, minus noen få billetter"), da festivalen hadde sitt beste år noensinne når det gjelder billettsalg.

Etter Arendals festuke er overstått, er det Bystranda i Kristiansand som tar over. Palmesus har hentet Benny Benassi og Quentin Mosimann, som er blant de absolutt største dj-navnene i Europa. I tillegg kommer Taio Cruz, Donkeyboy og Marit Larsen til sanddynene i Kristiansand sentrum.

Onsdag 11. juli flyttes det hele over fjorden til Odderøya Live. Der skal de svenske allsang-ekspertene Roxette ta sørlendingene tilbake til Ball-gensere og hockeyfrisyrer med 80-tallshits som "The Look" og "Listen to Your Heart". Bookingsjef Trond Nyhus har også fått kloa i Creedence-sjefen John Fogerty, samt tre av Norges fremste rockeband de siste tiårene: Raga, CC Cowboys og Kaizers Orchestra.

— Billettene til festivalen selger godt, særlig tredagerspassene. Men det er enda langt igjen. Jeg må innrømme at vi gjerne skulle ha sett et høyere forhåndssalg. Erfaringsmessig vil vi selge mest billetter fra neste uke og fremover mot festivalen, sier Nyhus.

De som føler seg for gamle eller sofistikerte til å gå på utendørsfestivaler kan ta turen til Kilden og Supersonic. To av Norges mest kritikerroste artister, Sivert Høyem og Ane Brun, topper plakaten der, godt hjulpet av de svenske stjerneskuddene First Aid Kit.

— Det ser bra ut. Vi er vel en tredel på vei, sier Toffen Gunnufsen om det foreløpige Supersonic-salget.

String Swing i Arendal

Canal Street kan i år lokke med et splitter nytt bestillingsverk fra konsertspesialistene Christianssand String Swing Ensemble. Dessuten kommer Dum Dum Boys, Veronica Maggio og Jethro Tulls Ian Anderson til Arendal-festivalen i slutten av juli. Og festivalsjef Mats Aronsen melder om over dobbelt så godt salg som i fjor på samme tid, noe han hevder er det beste noensinne.

Måkeskrik går av stabelen for første gang 27. juli, og får en tøff oppgave med å etablere seg blant de andre aktørene. De har imidlertid sikret seg gode kort, i form av plateaktuelle Turboneger.

Eikerapen har på sin side satset tungt på publikumskjære artister i sommer: Bjørn Eidsvåg, Jan Eggum og Hellbillies står øverst på plakaten. Nærmere begrepet "folkelig" er det vanskelig å komme.

Slyngstad: - Markedet virker umettelig

Fædrelandsvennens musikkanmelder Rune Slyngstad mener årets festivalsesong vil bli spennende, men at det helt store trekkplasteret mangler.

— Hove har tidligere alltid hatt en stor headliner. Den mangler de i år. Men programmet er veldig spennende for de som er skikkelig interessert i musikk, sier han, og er spesielt spent på hva Lana Del Rey og The Shins kan få til.

— Odderøya Live har på sin side satset på trygge og kjente navn, selv om man kanskje kan sette et spørsmålstegn ved Roxette i 2012. Festivalen har siktet seg inn mot et litt mer voksent publikum, og kan ikke sies å være en konkurrent til Hove, sier Slyngstad, og mener det fortsatt er plass til flere aktører på sørlandsmarkedet.

— Festivalmarkedet virker umettelig, sier Slyngstad.

Trine Sollie i NRK Lydverket, som tidligere i år gjorde en dokumentar om Honningbarna, sier dette til Fædrelandsvennen.

— Gjennom mine populærmusikalske briller er det særlig to festivaler som peker seg ut i år, Hove og Øya. Hove har på kort tid etablert seg som de unges festival og er veldig gode på indie-artister i mellomsjiktet. Øyafestivalen når ut til veldig mange med et stort spekter av artister og band innenfor flere ulike sjangere.