OSLO: Etter den famøse «mokkamann»-uttalelsen på Spellemannsprisen lørdag, er det nå flere som mener kritikken av det bandet Plumbo er blitt for voldsom. Kort etter uttalelsen beklaget vokalist Lars Erik Blokkhus i Plumbo:

— Vi er ikke rasister eller noe sånt. Dette ble bare feil, og jeg må bare beklage igjen. Nå skulle jeg gjerne gått opp på scenen og gjort alt om igjen, sa han til Aftenposten lørdag kveld.Madcons Tshawe Baqwa som ble utsatt for «spøken», uttalte at hendelsen var «trist og tragisk». Kaizer-gitarist Terje Vinterstø tømte glasset sitt i hodet på Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus, og knuste det i gulvet foran ham. På sosiale medier eksploderte kritikken.

Syns synd på vokalisten

— Jeg syns synd på Lars Erik Blokkhus i Plumbo nå. Det gjør jeg.

Det sier journalist og tidligere promosjef i Warner, Mina Ghabel Lunde, til Aftenposten.

Mina Ghabel Lunde

Hun mener reaksjonene på gårsdagens Spellemann-spetakkel er blitt for voldsomme. Selv var hun til stede på Spellemann, og reagerte i likhet med mange andre på «mokkamann»-uttalelsen.— Jeg syns der og da det var en harry uttalelse. Jeg har vokst opp på bygda og kjente et lite gufs, det minnet meg om bygdefestkulturen jeg husker fra gammelt av. Jeg har aldri vært utsatt for rasisme, men bygdefestkulturen kan være ubehagelig. Det var godt å se at folk reagerte umiddelbart, sier hun, og fortsetter:

- Men nå syns jeg folk må roe seg ned. De bør ikke rette så mye sinne mot Plumbo, dette er en kultur vi har, særlig utenfor byene. Jeg tror ikke de som stemte på bandet er så overrasket over uttalelsen, sånn som reaksjonene på twitter og blant kultureliten er.

- NRK må roe seg

— «Krisemøte» i NRK? Da tenker jeg: Nei nå må de roe seg. Jeg syns det er veldig rart hvis NRK skal hindre dem i delta i Melodi Grand Prix. Hva trodde de Plumbo var for slags band? Har folk hørt på tekstene deres, spør Lunde.- Egentlig er ikke «mokkamann» så fryktelig stygt sagt. Men det vitner om at det første de tenker på er forskjellen på dem og Madcon, og den forskjellen er hudfarge. Det er kanskje det jeg likte minst. Men jeg vil ikke kalle det rasisme - det var bare usmaklig og umorsomt, mener hun.

Ghabel Lunde forstår at bandet nå får mye støtte, og syns for øvrig ikke det å helle øl i hodet på vokalisten var særlig sympatisk det heller.

- Har sagt unnskyld

X-factordommer og manager Jan Fredrik Karlsen syns saken bør være over når Lars Erik Blokkhus har sagt unnskyld, selv om han reagerte på hendelsen lørdag.

Jan Fredrik Karlsen ber alle gå videre etter at Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus har bedt om unskyldning. Her er Karlsen med Kurt Nilsen på Spellemann. Foto: Kjetil Samuelsen

— Jeg håper Lars Erik Blokkhus ikke mente det sånn som det hørtes ut. Men det er klart - de holdningene han ga uttrykk for står jeg ikke for. Det er langt utenfor det man kan akseptere.- Det var en fantastisk Spellemann-kveld, den beste prisen jeg har vært på. Rasisme ødelegger stemninga. Det å sitte i salen da det skjedde var som å være ute på den aller fineste fineste soldagen, og så kommer det plutselig torden og regn. Det var så pinlig og kleint. Den kraftige reaksjonen fra publikum var spontan og ekte, jeg skjønner ikke at bandet ikke prøvde å gjøre det godt igjen på scenen med en gang.

— Men når de går ut og beklager, da har de bedt om unnskyldning. Da kan man gå videre. Jeg håper for deres skyld at Blokkhus bare gikk på scenen og skulle være litt morsom og tøffe seg, og at han ikke mente å være rasistisk, sier Karlsen.