Ved Smits kai, flankert av Kong Olav, er Hestmanden nå ankret opp, godt synlig, inntil museumshavna blir klar. Foto: AMUND HESTSVEEN

KRISTIANSAND: Gjestene på kafé Kast Loss i Kilden reiste seg spontant og jublet i går ved 13.00-tiden. Da var slepebåten BB Connector på vei fra kaia utenfor Kilden med D/S Hestmanden på slep.

Bentein Baardson satt sammen med pensjonistene under den sedvanlige tirsdagssamlingen og bekrefter applausen:

— Det var vel en syv-åtte damer som reiste seg og og klappet, og utbrøt: "Så flott med sjøen".

Mange henvendelser

Baardson, administrerende direktør for Kilden, understreker at det har vært en ære å ha D/S Hestmanden liggende til kai ved Kilden.— Det har vært helt naturlig, særlig i forbindelse med dåpen, Kongens besøk og samlingen med krigsveteranene, å ha skipet liggende her den første tiden. Det har vært verdig og flott, sier han.

Men det var uholdbart å skulle flytte skipet frem og tilbake for hvert cruisebesøk utover våren og sommeren.

- I tillegg har vi hatt svært mange henvendelser fra publikum som har ønsket seg bedre utsikt, forteller han.

"Spøkelsesskip"

Flere gjester har også henvendt seg i resepsjonen og til de ansatte i kaféen og sagt at "nå må dere få fjernet spøkelsesskipet".

— Vi i Kilden har sagt at det er det noen andre som bestemmer. Men det opprinnelige tenkte uttrykket av fasaden og utsynet inne fra bygget er nå tilbake, tydelig, og gir en en annen form for luftfølelse. Det ble et rom igjen, sier Baardson.

Inntil i går lå Hestmanden plassert her, foran Kilden og siloen, og sperret for utsikten mot vannet for kafégjestene syd i publikumsfoajéen. Foto: Reidar Kollstad

— Luft og vann speiler seg jo på en annen måte inne i huset, sier han. Hestmanden er nå flyttet til Smits kai, nær Color Line-kaia, der den er ankret majestetisk opp ved siden av statuen av Kong Olav.

— Til alles tilfredshet, legger Baardson til.

Får plass ved Tollboden?

— Her vil Hestmanden kunne være et blikkfang både for de som kommer sjøveien, og de som ser den fra land. Vi håper at Hestmanden kan ligge her til museumshavnen åpner, sa styreleder i stiftelsen Hestmanden, Rolf Hugo Williamsen til fvn.no i går.

Han får i dag følge av daglig leder Pål Hals:

- Det er en god plassering, og jeg oppfatter at vi får ligge her frem til endelig plassering av museumshavna blir avgjort, sier han.

Bystyret har nå bedt Kristiansand havn utrede muligheten for å legge Hestmanden ved Tollboden. Helt nøyaktig, ved "Hukken", og pinlig nøyaktig: Kai 6, innerst ved kai 3, på andre siden av brygga for skoleskipet Sørlandet.

Andre løsninger som har vært på bordet, er utenfor karantenemuren ved Bendiksbukta, ved Nodeviga eller Marvika.

- Spennende med åpne rom

bar-802x Foto: TORE-ANDRE BAARDSEN

Hestmanden aside, tilbake til Kilden-direktør Baardson , som snakker varmt om den arkitektoniske dynamikken som nå er skapt mellom nybygget Kilden og den verneverdige siloen, tegnet av arkitekten Arnstein Arneberg (1882-1961).— Siloen er et landemerke, jeg husker fremdeles godt hvordan det gjorde inntrykk da jeg kom til Kristiansand første gang på slutten av 50-tallet, folkemengdene da amerikabåten la til og hvordan amerikansk tyggegummi ble kastet ned på kaia, sier Baardson.

Han gleder seg til å se hvordan publikum, både lokalbefolkningen og turistene, vil ta i bruk plassene som er skapt.

- Du runer med så spennende signalbygg. Med all estetiseringen som er gjort langs byens strandlinje her i Kristiansand, er det ikke vanskelig å se at det kan bli en turistmagnet av en by.

Og han er entusiastisk på vegne av alle åpne rom som nå oppstår mellom arkitektur og terreng:

— Bare se på plassen mellom broa over kanalen og Kilden, der er det skapt et spennende rom, sier Baardson, og lar tanken henge i lufta. Over det nå synlige vannspeilet.