KRISTIANSAND: — Nå nærmer det seg valg, derfor var det veldig hyggelig at du kunne komme innom, sier leder for kulturstyret Randi Haukom (H) og ser på mannen som ifølge meningsmålingene kan bli vår neste kulturminister.

Nå er han kulturpolitisk talsmann for Høyre.

Rundt bordet i det lille møterommet på Kilden sitter blant annet Kirsten Bonnén Rask fra Sørnorsk filmsenter, Danckert Monrad Krohn fra Barnefilmfestivalen, Kjetil Nordhus fra Sørf og ulike representanter fra Kilden.

— Vi trenger kultur for å utvikle oss som mennesker og for å se livet i en sammenhengende dannelsesprosess, sier blant annet Thommesen og gir ordet videre til ildsjelene rundt bordet.

Det er film som i hovedsak står på agendaen.

Vil desentralisere kulturlivet

Rask fra Sørnorsk filmsenter forteller om lokale filmskaperes problemer med å få penger fra nasjonale filmfond. Og om problemer med å få nok penger til å skape et godt nok filmmiljø på Sørlandet. Krohn fra Barnefilmfestivalen forteller om at de har mistet 50 prosent av støtten fra Film og Kino, etter at Film og Kino mistet millioninntekter som følge av stupende dvd-salg. Dette er dramatisk for det største enkeltstående kulturarrangementet for barn i Norge.

MULIG TRONFØLGER: Olemic Thommesen fra Høyre er spådd å ta over kulturministerstolen til Hadia Tajik, om partiet hans kommer i regjering etter valget i september. Foto: Tore André Baardsen

— De sentrale institusjonene sitter på masse makt som gjør at man regionalt føler seg litt maktesløse. Det mener jeg at vi må snu på, ved å sakte flytte tyngepunktet utover i systemet. Både pengene og beslutningsevnen, sier Thommesen til Fædrelandsvennen etter møtet.

- Dere vil altså desentralisere makten i kulturlivet?

— Kall det gjerne det.

- Ut i fra det du har hørt i dag, hvordan vil du karakterisere kulturlivet i denne landsdelen?

— Det forteller om et dynamisk kulturliv med masse initiativ, men som står litt i skyggen av Oslo-miljøet. Det virker tungt å formulere sin egen virksomhet slik at den kan få anerkjennelse i hovedstaden. Det bør ikke være nødvendig, man bør kunne bygge noe på egne premisser og være sikret en anstendig del av midlene med det utgangspunktet. Vi er nødt til å få en flatere maktstruktur, ved å flytte makt fra Oslo og ut i distriktene. Slik får vi det mangfoldet vi ønsker.

Garanterer mer støtte til film

Thommesen syns det er interessant å høre fra filmsenteret om hvor tungt det er å nå frem med søknadene.

— Hvis det virkelig er slik så må vi sørge for at vi får på plass ordninger som ivaretar veksten på grasrota, men også midler som kan øke den private deltagelsen. Vi ønsker å styrke de kompetansemiljøene vi har, som de lokale filmsentrene og filmfondene.

- Kan du garantere at filmsentrene vil få mer støtte om Høyre kommer i regjering?

— Ja, både det og filmfondene.

- Om dere havner i regjering, hvordan vil dere følge opp Kulturløftet til regjeringen, der målet er at en prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur?

— Vi kommer til å følge dette opp, men vi er ikke så opptatt av denne prosenten. Sånn sett er nok denne prosenten mer forpliktende, men kronebeløpet vil være det samme. Vi vil opprettholde et høyt bevilgningsnivå til kulturformål og har ingen kuttplaner her. Men vi er enda mer opptatt av hvordan pengene brukes, fordi veldig mye penger kan virke sentraliserende på makt og beslutningsevne.

- Hva med den støtten som Film og Kino har kuttet, og som går ut over Barnefilmfestivalen?

— Den støtten som er kuttet må vi få på plass igjen i form av statlige midler. Vi kan ikke la formålet med den ordningen lide slik vi ser nå.

Og så til spørsmålet som vi egentlig vet at vi ikke får et konkret svar på:

- Ser du for deg selv som kulturminister til høsten?

— Man skal aldri spekulere i hvem som blir statsråd. Det er en lang kabal, så det vil jeg ikke kommentere, avslutter Thommesen.