CELEBRE GJESTER: Kong Harald og Mette-Marit var blant gjestene i Kilden. Foto: Tore André Baardsen
ÅPNET JUBILEET: Statsminister Jens Stoltenberg åpnet kvelden og Stemmerettsjubileet. Foto: Tore André Baardsen
MUSIKALSK INNSLAG: Tine Thing Helseth var en av artistene i forestilingens første del. Foto: Tore André Baardsen
66 I KILDEN: Wenche Myhre er en av Norges markante kvinnelige artister og sang naturligvis signaturlåten "Når jeg blir 66". Foto: Tore André Baardsen
AVSLUTTET: Katzenjammer avsluttet showet med allsang. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: Det handlet om fest. Det handlet om optimisme og feiring av alle de tingene som burde være en selvfølge i ethvert samfunn. Som likestilling og demokrati. Og det handlet om den dagen i 1913 som ga kvinner stemmerett. Og alt som har skjedd av fremskritt siden den gang.

Men det handlet også om at mye fortsatt er ugjort, som Gro Harlem Brundtland understreket i sin tale i Kilden.

Nye utfordringer

— I solidaritetens og rettferdighetens navn skal vi huske de altfor mange jenter og kvinner som kjemper for universelle menneskerettigheter. Når vi feirer i et fredelig land med så mange rettigheter, må vi støtte deres kamp, sa hun, og snakket om jenter som blir feilernært, ikke får gå på skole, eller tvangsgiftes, fordi guttene prioriteres.

— Det er kulturer og tradisjoner som gjør jenter og kvinner til annenrangs borgere. Det rammer de svakeste i generasjon etter generasjon. Menneskerettighetene som skulle være universelle, de har ingen gjennomslagskraft altfor mange steder i verden, sa Brundtland, og la til at det er viktig å huske den lange kampen som måtte til før de norske kvinnene fikk sin stemmerett.

— Tilbakeslag kan lett skje også i Norge. For et samfunn er i stadig forandring og nye utfordringer dukker opp, sa hun.

Åpnet av Stoltenberg

Brundtland fikk stående ovasjoner da hun innledet den andre delen av Jubileumsfesten for den allmenne stemmeretten i Kilden fredag kveld. Da hadde konferansier Ingrid Bjørnov tatt publikum med på et skråblikk på kvinners rolle i musikkhistorien, etter at statsminister Jens Stoltenberg åpnet kvelden - og Stemmerettsjubileet, som skal markeres i 2013. — Jeg er stolt av å få skryte av norske kvinner. Når jeg møter regjeringssjefer og statssjefer fra andre land så spør de nesten alltid om to ting. Oljen og de norske kvinnene. For de lurer på hva som er hemmeligheten bak den norske suksessen. Og da svarer jeg, som sant er: Kvinnene. For når historien om dette århundret skal skrives så er ett av de flotteste, sterkeste, viktigste kapitlene, det er det som handler om hvordan norske kvinner forandret Norge, sa Stoltenberg, og la til:

— Sjelden har jeg følt meg mer kvalifisert og berettiget til å være med på en ordentlig jentekveld. Fordi jeg har tross alt en oppvekst og en bakgrunn preget av to veldig sterke og veldig likestilte kvinner. Moren min hjemme, og Gro Harlem Brundtland på jobben, sa statsministeren.

Celebert

En lang rekke celebre gjester var på plass i konsertsalen. Både politikerne, de kongelige og resten av publikum fikk mange musikalske innslag i løpet av kvelden. Anne Grete Preus, Wenche Myhre, Tine Thing Helseth og Noora Noor var bare noen av artistene som sto på scenen. Det hele ble bundet sammen av et jubileumsorkester bestående av kvinnelige musikere fra Stavanger Symfoniorkester og Kristiansand symfoniorkester, samt noen frilansere. Et "kjerringorkester", som Ingrid Bjørnov omtalte det som. Etter pausen fikk imidlertid noen mannlige, rytmiske musikere slippe til, ledet av den utflyttede kristiansanderen Javed Kurd.

En rekke andre talere snakket også om kvinnedagen og kampen for likestilling. Blant annet hadde Kim Friele, Inga Marte Torkildsen og Aili Keskitalo innlegg i løpet av jubileumsfesten.

Men det var konferansier Ingrid Bjørnov som sa det aller best for å slå fast at det fortsatt er en vei å gå.

— Det blir nok noen år før vi får se rosa røyk stige fra pipene i Vatikanet.