— Anti-sørlandsk litteratur kan være litteratur som problematiserer Sørlandet ut over det vanlige postkortmotivet. Det idylliserende postkortet dekker bare halvparten av bildet, sier Cornelius Jakhelln.

Kristiansandsforfatteren skal tirsdag samtale med litteraturprofessor Tore Rem i Kildens Multisal. Temaet er "Anti-sørlandsk litteratur".

Arrangementet er det første som skjer i årets utgave av "Ibsen-Hamsundagene, Sørlandets litteraturfestival". At denne litteraturfestivalen starter med en egen dag kalt "Litteraturfestivalen i Kristiansand" er en konsekvens av fjorårets brudulje da Protestfestivalen ikke ville honorere forfattere som opptrer der.

Avspark

Som en reaksjon på dette bestemte duoen Cornelius Jakhelln/Torolf Kroglund seg for at det var på tide med en egen litteraturfestival i Kristiansand. Tirsdag er den altså et faktum i forlengelsen av Ibsen-Hamsundagene som Kroglund i en årrekke har vært leder for, og samtalen mellom Rem og Jakhelln markerer avspark.

Tore Rem gav i 2010 ut Bjørneboe-biografien "Født til frihet", og Bjørneboes verker er blant de fremste eksemplene på ikke-idylliserende litteratur begått av forfattere med opphav i landsdelen. Andre som skal under lupen er Kjell Askildsen (som rømte fra landsdelen), Karl Ove Knausgård og Jakhelln selv.

— Hvorfor trengs en slik diskusjon?

— For eksempel er det nå fire år siden jeg skrev i Morgenbladet om prosessen med å få viet en egen plass i Kristiansand til Jens Bjørneboe. Dette er et tiltak som nå er tretti år på overtid. Det har så vidt jeg vet ikke skjedd noe mer med saken siden da, selv om dette er en forfatter mange vil ønske å hedre. Det finnes også en rekke gode, unge forfattere hvorav de fleste har flyttet ut av landsdelen. Flertallet av dem skriver ikke om Sørlandet i det hele tatt, sier Jakhelln.

Ibsen + Collett

Senere samme dag blir det vist en dramatisert sammenligning mellom Camilla Collett og Henrik Ibsens verker. "I hvor stor grad var Henrik Ibsen inspirert av Camilla Collett" er det noe uvanlige spørsmålet regissør Tyra Tønnesen stiller et utvalgt panel.

Om kvelden avsluttes litteraturfestivalen med showet "Fra Krag til i dag" hvor lyrikk og musikk knyttes sammen slik Vilhelm Krag oppfordret til å gjøre. Her opptrer Terje Dragseths I Sing My Body Electric, Hanne Kolstø og Jakhellns eget ensemble Sturmgeist and The Fall of Rome.

— Der fremfører jeg dikt fra samlingene "Trisyn" og "Kosmopolis" til synth og støy. Det kan minne litt om gamle Munch fra Kristiansand, og Sindre Foss Skancke og Jørgen Tveit er de andre som er med, sier Jakhelln. Bandet har holdt på i tre år, og kalte seg Himeriksskvadronen mens de ennå hadde en trommeslager.

Askildsen serverte kjøttkaker

Etter at Litteraturfestivalen i Kristiansand er ferdig tirsdag, har resten av Ibsen-Hamsundagene et fyldig program. Festivalsjef Torolf Kroglund gleder seg kanskje aller mest til at Alf van der Hagen intervjuer Kjell Askildsen i apotekergården i Grimstad på onsdag. "Kjell Askildsen krysser sitt spor" er tema for samtalen.

— Det er kanskje ikke så godt kjent, men Kjell Askildsen drev faktisk en veikro i Lillesand etter at han hadde flyttet fra Mandal. Her serverte han kjøttkaker og øl, sier Kroglund.

Oppsetningen av Ibsens "En folkefiende" samme sted samme kveld tenner også lyset i øynene hos festivalsjefen. Her er navn som Nils Ole Oftebro, Linn Skåber og Anneke von der Lippe på scenen.

— Dette er et ganske aktuelt tema i disse Edward Snowden-tider, sier Kroglund.