Fritt vilt

Norge 2006

Regi: Roar Uthaug

Manus: Thomas Moldestad

Musikk: Magnus Beite

Skuespillere: Ingrid Bolsø Berdal, Viktoria Winge, Tomas Alf Larsen, Rolf Kristian Larsen, Endre Martin Blindheim Midtstigen

En liten gjeng mennesker i tjueårene drar til fjells i påsken, først og fremst for å kjøre snowboard.

Den ene brekker beinet. De er høyt til fjells og mobiltelefonene virker ikke. Så oppdager de et gammelt høyfjellshotell, det har tydeligvis stått tomt i mange år. De bryter seg inn og rigger seg til for én natt. Men, skal det vise seg, de er ikke alene...

Går en denne norske grøsserproduksjonen etter i sømmene med bokholderblikk, er både utgangspunkt og struktur hamrende ulogisk, spesielt i et bitte lite og oversiktelig land som Norge.

Og i flere scener er logikken å sammenlikne med et knust speil.

Pluss: Musikkledsagelse i filmer skal underbygge, tilspisse, fargelegge. Musikken her er kompetent skrevet i seg selv, men i enkelte sekvenser her føles den som en stor vannlekkasje.

Likevel: Tross brister og ujevnhet har "Fritt vilt" nok bildemessig talent i seg til, i lange partier, å fange oss og holde oss fast.

Isolert sett er rytmen stringent, filmen har en klam atmosfære, den viser oss ting bit for bit, noe som er viktig i en grøsser, og skuespillerne har balanse i sine uttrykk, der å utheve Ingrid Bolsø Berdal.

"Fritt vilt" har suget næring av både "The Shining — Ondskapens hotel" og "Motorsagsmassakren". I så måte sier vi bare: det kan lages mange sko av Karl den tolvtes støvler.

Ikke vil vi røpe noe som helst av slutten, bare husk å få med deg absolutt alle bilder...