KRISTIANSAND: 24. mai 2000 gikk en attentatmann i Queens, New York bort til bilen hvor den tidligere narkolangeren Curtis Jackson III satt i baksetet. Mannen løftet en ni millimeters pistol og fyrte løs mot Jackson på kloss hold.

Heldigvis for Quartfestivalens bookingsjef Jørgen Skauge, var mannen en elendig skytter. Ni av skuddene traff, men den eneste varige skaden var et hull i Jacksons kjeve. Derfor kan Skauge 5. juli mønstre Curtis Jackson alias gangsterrapperen 50 Cent som hovednavn på Idrettplassen.

Lettet.

Skauge innrømmer at han er lettet over bookingen.

— Den ble bekreftet sist fredag, og da var jeg glad, sier Skauge.

Det var den samme fredagen Fædrelandsvennen skrev at Quartfestivalen mangler to fulle programmer på hovedscenen. Nå regner en hardt presset musikksjef torsdagen som reddet, mens fredag 6. juli ennå står åpen.

— 50 Cent er den største hip hop-artisten som er på veien i år, og vi har fått mange henvendelser på at folk ønsker seg god hip hop. Med Beastie Boys tirsdag, Timbuktu onsdag pluss en hel hip hop-dag i Bendiksbukta fredag, skulle den saken nå være ordnet, mener Skauge.

Han kan ennå ikke si hvilke andre artister som skal opptre på Idrettsplassen 5. juli, men de vil naturlig nok være i samme sjanger som hovednavnet han just har dratt i land.

— 50 Cent skal heller ikke opptre på andre skandinaviske festivaler enn Hultsfred, som er to-tre uker før oss, opplyser Skauge.

Dermed har han klart det forgjengeren Toffen Gunnufsen bare nesten fikk til i 2003. Det var da 50 Cent slo gjennom med «Get Rich or die Tryin'». Den gang glapp gangsterrapperen i siste liten for Quart fordi han skulle på turné med Jay Z.

Avlyser ofte.

Hip hop-artister har historisk sett vært de verste avlyserne på Quartfestivalen. Bare sist uke røyk for eksempel Ghostface Killah for Skauge. Men han stoler likevel fullt og fast på at 50 Cent materialiserer seg i Kristiansand.

— Grunnen til at de avlyser er oftest at de heller skal på turné med noen som er større, men vi stoler på at 50 Cent fullfører sin egen lanseringsturné, sier Skauge. 25. juni slipper gangsterrapperen tredjealbumet «Curtis» som er produsert av blant annet Dr. Dre, Eminem og Timbaland. Dessuten får han vokalbidrag av Eminem, Mary J. Blige, Justin Timberlake og Akon.

— 50 Cent har solgt 23 millioner plater på verdensbasis, og av de to siste gikk det henholdsvis 38.000 og 14. 600 i Norge. Det er bra, tatt i betraktning at han publikumsmessig treffer rett i nedlastningssegmentet, sier Skauge.

«Gatesingelen» «Fully loaded clip» er ut på nettet som video nå, og her figurerer 50 Cent som den siste, ekte gangsterrapperen.

Og ingen kan anklage 50 Cent for ikke å prøve å følge opp imaget:

Dette er mannen som forlanger kondomer, makaroni med ost og champagne som del av backstagepakka.

Han er kjent for å filme alle sine samleier i frykt for å bli anmeldt for voldtekt.

Han har hoppet ned fra scenen for å banke opp publikummere som kastet vann på ham.

Sist Quart hadde en hip hoper av verdensformat, var da Snoop Dogg var innom i 2005. Den gangen holdt alt på gå i vasken fordi Snoop heller ville spille PlayStation enn å opptre. Nå gjenstår det å se hva 50 Cent finner på.