KRISTIANSAND: Gaute Heivoll, som i høst ga ut novellesamlingen Doktor Gordeau og andre noveller, er i full gang med arbeidet på neste bok, som skal utgis i 2008. Det skal bli en roman basert på hendelser fra krigen, nærmere bestemt på Arkivet i Kristiansand, som den gang var Gestapos hovedkvarter. Ved en tilfeldighet kom Heivoll over historien om Louis Severin Hogganvik. Han ble arrestert i sitt hjem tidlig om morgenen 10. januar 1945, mistenkt for kommunistisk virksomhet.

Ført til Arkivet

— Louis Severin Hogganvik ble ført til Arkivet, og etter ni dager tok han sitt eget liv gjennom å svelge biter av en madrass. Det var hans tredje selvmordsforsøk. Torturen var ikke lenger til å holde ut, forteller Heivoll.

Forfatteren har vært i kontakt med Hogganviks etterkommere, både oldebarn, barnebarn og hans eneste gjenlevende datter. Romanen får tittelen Himmelarkivet.

Boka spør hva det er mulig å få vite om historien, og på hvilken måte fiksjonen kan svare på spørsmålene dokumentene og vitnesbyrdene etterlater seg.

Heivoll, som nå har flyttet fra Finsland til Kristiansand, har for øvrig all grunn til å være fornøyd med mottakelsen av hans nye novellesamling.

Boken får mye ros

Terningkast fem ble det i Fædrelandsvennen, og i Aftenposten skrev Knut Ødegård: «Vi har imidlertid og uten tvil å gjøre med en av de mest begavede forfattere i ung norsk diktning, det er en berikelse å lese disse tekstene. De åpner for innsikter i sinnets avkroker og tvinger til syn og innsyn.»

«Rett og slett en veldig god novellesamling», skrev Maya Troberg Djuve i Dagbladet og fortsatte: «Heivoll behersker fullt ut denne krevende sjangeren. Flere av novellene i boka er blant de fineste skrevet på norsk de siste åra.» «Det eksisterer en stille ettertenksomhet, skjønnhet og smerte i disse novellene. Som må oppleves», avsluttet hun.

Skrivekurs

Heivoll har ledet en lang rekke skrivekurs, blant annet i Provence. De to siste helgene i oktober skal han holde et nytt kurs på Arkivet.

— Noe av tanken er å bruke stedet til noe kreativt og oppbyggende. Kurset baserer seg på læring gjennom skriving, lesing og samtale om egne og andres tekster. Det passer for alle, og det er ingen krav til at man må ha skrevet lenge eller mye, sier Heivoll.