Den 50-årige mannen, som har hatt ledende stillinger i en festival og i mediebransjen, er tiltalt for ni voldtekter, men nekter straffskyld på alle punkter.

Torsdag holdt aktoratet ved statsadvokat Trude Antonsen og politiadvokat Hilde Strand sin prosedyre.

Politiadvokaten trakk fram at den tiltalte har gitt uttrykk for at han og kvinnene var likeverdige parter i samme miljø.

– Men han var en betydelig eldre person enn de fornærmede, og han hadde den gangen en sosial maktposisjon i miljøet. De fornærmedes unge alder og manglende livserfaring gjør dem generelt sårbare overfor NN (tiltaltes navn, red.anm.), sa Strand.

Ett års rabatt

Politiadvokaten tok utgangspunkt i 15 år som det aktoratet mener er riktig straff, men mener mannen skal få et fradrag på ett år. Dermed endte påstanden opp på 14 års fengsel.

Aktoratet ber om at han dømmes for alt han er tiltalt for, med unntak av én voldtekt mot én av kvinnene.

Ifølge tiltalen har kulturprofilen hatt samleie eller utført seksuelle handlinger med kvinnene mens de var ute av stand til å motsette seg dette fordi de var beruset eller sov.

– Denne saken handler ikke om sex man angrer på, ikke om sex man ikke husker og ikke om gjensidig seksuell kontakt i en slags gråsone mellom frivillighet og utnyttelse. De fornærmede i vår sak har fortalt at de våkner opp til at tiltalte har seksuell omgang med dem, sa statsadvokat Trude Antonsen på starten av rettsdagen.

Mannen er også tiltalt for seksuell omgang med en person under 16 år, noe som skal ha skjedd på en fest på sensommeren 2011. Dette nekter han for.

– Han har vedgått at de hadde seksuell omgang senere den høsten, trakk statsadvokaten fram i retten.

På det tidspunktet hadde jenta fylt 16 år.

Hevder der er hevn

I retten har kulturprofilen forklart at han ikke kjenner seg igjen i kvinnenes forklaringer. Han hevder de ønsker å ramme ham og også at de har såkalte falske minner.

– Det er etter vårt syn ingenting som har kommet fram under bevisførselen som tyder på at de fornærmede har dannet en form for konspirasjon eller hevet seg med på et hevntokt – bevisst eller ubevisst – mot tiltalte, sa aktor.

Hun vedgikk at flere av kvinnene i saken har snakket seg imellom, blant annet om at de ville stille sterkere om de står flere sammen.

Fra 2005 til 2014

Statsadvokaten mener imidlertid dette ikke har noen betydning.

– Det har ikke vært en utilbørlig påvirkning mellom de fornærmede, sa Antonsen.

Overgrepene skal ha skjedd mellom 2005 og 2014 blant annet i mannens leilighet i Oslo, på forskjellige hoteller eller festivalen der han jobbet. I tillegg er han tiltalt for bruk av MDMA, også omtalt som ecstasy.

Mannen var opprinnelig siktet for voldtekt av 13 kvinner. Han har tidligere anmeldt åtte kvinner for falsk eller uriktig forklaring.

Noe utsatt

Straffesaken mot kulturprofilen startet i Oslo tingrett 21. januar.

På grunn av koronasituasjonen ble prosedyrene utsatt tre dager og startet først torsdag. Saken gjennomføres nå med tre av bistandsadvokatene til kvinnene i en tilstøtende sal til hovedsalen – sammen med pressen. I tillegg følger fire bistandsadvokater saken fra hjemmekontor via videolink.

Saken fortsetter med prosedyrer fra bistandsadvokatene fredag, før mannens forsvarere holder sin prosedyre.

Rettssaken avsluttes i tingretten senest onsdag i neste uke.