Helland har satt seg som mål å hanke inn tegninger av 1.000.000 sjiraffer innen 01.01.2011. Ideen til prosjektet dukket opp i Afrika. Og ja, der er det levende, inspirerende sjiraffer som svaier omkring.

Nå har tegneserieskaperen Lise Myhre har forært Helland en sjiraff som spankulerer rundt på Afrikas savanner med den kjente tegneseriefiguren Nemi tittende ut av halsen. Hun skåler for den trivelige anledningen.

– Personlig har jeg vært fan av Nemi ganske lenge, så hjertet pumpet ekstra godt da hennes tegning kom inn. Og spesielt da jeg fikk bekreftet at det faktisk er hun som har tegnet den. Det er jo fantastisk, sier Ola Helland.

Les flere Nemi-striper på fvn.no/kultur/tegneserier!

Veddemål

– Jeg var på ferie i Sør-Amerika og tenkte at det hadde vært artig å få folk jeg møtte til å tegne en sjiraff til meg som et minne. En kompis av meg nektet å tro at dette ville være mulig. Greier jeg det vinner jeg en kasse pils, flirte Helland da han gikk i gang for en uke siden.

Hele prosjektet forsvant litt fra Ola Hellands hode igjen, men dukket opp igjen for snaut to uker siden igjen.

Det gikk ikke mer enn fem dager fra veddemålet ble inngått til nettstedet var på plass. Sjiraffen har spredt seg over verden med eksplosiv fart. Girafftegnere kan sende inn tegninger på mail, lenke til en side der tegningene ligger, sende den via Twitter/1000000giraffes, som vanlig brev, mms eller via Facebook.

Ekstrem respons

Nettsiden har 52.000 unike besøk på én uke – 170.848 klikk fra 128 forskjellige land.

Ola Helland har bare fått gode tilbakemeldinger på de langhalsa dyrene sine. Han er allerede intervjuet på NRK2, og skal fredag på P3. – Jeg får enormt med rørende e-poster fra og om folk som elsker prosjektet. Så langt 1025 eposter! Sjiraffene renner inn. Det er ingen ende i sikte og jeg begynner å innse at jeg har startet noe jeg ikke kan stoppe, sier Helland.

Egne komiteer

Folk er endog i sving i egne komiteer i utlandet.

– Det er startet en komité i Nederland som har satt seg som mål å gi meg så mange sjiraffer de kan. De har trykket opp plakater som henger i gatene over hele landet. De har kontaktet aviser og tv. De lover en kake til den fineste sjiraffen fra Nederland (og kaken vil se ut som vinnersjiraffen), sier Helland.

Og det går ifølge Helland rykter om en lignende komite i Frankrike.

Oppgraderer

Nettsiden hans er under stadig utvikling og nye funksjoner som filter, bedre søk, statistikk og mer er på vei, lover han.