KRISTIANSAND: Anne Hamre fikk 26. april i år beskjed av filmprodusent Odd Hynnekleiv om at Penelope Film ikke lenger ønsket hennes tjenester som kostymeansvarlig for filmen Yohan. Hamre mente oppsigelsen var usaklig, og stevnet selskapet for retten. Som erstatning krevde hun 240.000 kroner for tapt lønn, tort og svie.

Fredag i forrige uke inngikk partene forlik, og den berammede rettssaken avblåst.

Forliket innebærer at Hamre får en sum penger, men en forutsetning for forliket er at summen forblir hemmelig.

Les også: Filmselskap inngikk forlik

— Forliket innebærer at vi kun går med på en ting, og det er å gi Hamre en kompensasjon for noe av den tiden som sto igjen i hennes kontrakt, sier Hynnekleiv til fvn.no.

Hynnekleiv ønsker ikke å oppgi den eksakte summen, men i sluttinnleggene levert Kristiansand tingrett går det frem at Hamre krevde 60.000 kroner i lønn for mai måned. I tillegg krevde hun 60.000 kroner i inntektstap for 2008 og en sum opp mot 120.000 kroner for ikke-økonomisk skade.

- Oppsiktsvekkende Hamres advokat, Cecilie Schjatvet, opplyser at Hamre reagerer sterkt på at Hynnekleiv antyder størrelsen på forlikssummen.

— Min klient synes det er trist at han må uttale seg. Hun opplever ham som en plageånd, sier Schjatvet.

Schjatvet synes Hynnekleivs uttalelelser er oppsiktsvekkende.

— Jeg synes jeg det er oppsiktsvekkende at han uttaler seg slik til en avis, og at han antyder en sum som vi ikke har mulighet til å imøtegå riktigheten av. Min klient velger å overholde forutsetningen for forliket, sier Schjatvet.

— Har Hynnekleiv brutt forutsetningen som lå til grunn for forliket?

— Det må jeg vurdere litt nærmere, og drøfte med min klient før jeg kan svare kategorisk på, sier hun.

Hynnekleiv beklager at Hamre oppfatter ham som en plageånd.

— Jeg synes vi ga henne en god sjanse, men det er ikke gitt at alle jobber godt sammen. Jeg kan ikke annet enn beklage at det ikke gikk, men som leder må jeg ta hensyn til flere enn kun én person, sier Hynnekleiv.

- Ingen varsler Hamre fikk beskjed om at hun ikke var ønsket på Yohan-settet få dager etter at Sverre Pedersen i Norsk Filmforbund hadde vært på besøk i Kristiansand. Besøket resulterte i en kritisk rapport som ble oversendt til Norsk Filmfond.

Hamre har hevdet at hun ble sparket fra filmen fordi Hynnekleiv ble klar over at hun hadde varslet om kritikkverdige forhold. Hynnekleiv kaller påstandene for latterlige.

— Det var ingen hevnaksjon, sier Hynnekleiv, og viser til at det var Penelope Film som tok kontakt med Arbeidstilsynet, som senere påla filmselskapet å rette opp flere forhold som brøt med Arbeidsmiljøloven.

Hynnekleiv sier at han visste at Hamre hadde kontaktet Filmforbundet før hun ble sparket 26. april.

— Jeg visste at hun antakelig hadde vært i kontakt med sitt fagforbund, men verken Pedersen eller Hamre var i kontakt med Arbeidstilsynet, slik de hevdet. Hun brydde seg aldri om annet enn sin egen situasjon. At hun skal ha varslet om forholdene Arbeidstilsynet senere fant kritikkverdig er noe de har påstått i etterkant for å bedre sin egen sak, sier Hynnekleiv.

- Interessant at han sier han visste I sluttinnlegget til Penelope Films advokater heter det følgende:

"Penelopes avskjed av Hamre hadde ingen sammenheng med den påståtte varsling, som Penelope ikke hadde kunnskap om på avskjedstidspunktet".

Les også: Her er sjokkrapporten om Yohan

Hamres forsvarer er overrasket over at Hynnekleiv sier at han visste at hennes klient hadde kontaktet Filmforbundet.

— Det fremstår som nye opplysninger, men det er jo interessant at han sier det nå, sier Scjhatvet.

I det samme sluttinnlegget heter det at Hamre ble sparket fordi "hun vesentlig misligholdt sine kontraktforpliktelser."

— Jobben hun gjorde var grei nok. Vi hadde folk i kostymeavdelingen før og etter henne som vi er mer fornøyd med. Avdelingen i sin helhet er jeg godt fornøyd med, sier Hynnekleiv.