FLEKKERØY: – Ja, det er det jammen! Hm, det er det faktisk ingen av oss som har tenkt på, sier en forundret informasjonssjef Magne Sørli. Om jubileet er glemt, er festen planlagt likevel, fire dager til ende.

– Dette er altså bare kjempegøy, sier Sørli. Han møter oss på utsiden av Flekkerøy kirke og smiler i kapp med maisola. Det er stille foran kirka nå, men om noen få dager vil det yre av folk på kirkebakken.

– I fjor satte vi publikumsrekord, med 2600 besøkende i løpet av festivalen! Vi håper likevel å toppe det i år, sier Sørli.

Full kirke

Han mener bandet Ungfila må ta mye av skylda for at det kom så mange i fjor. Ungfila er ungdomsarbeidet til Filadelfia i Oslo, og har til og med gitt ut flere plater.

– De slo skikkelig igjennom her og ble kjempepopulære. Vi fikk plass til 600 stykk inne i kirka, og da var det så fullt at vi måtte åpne dørene inn til menighetssalen helt bakerst, forteller han. Alle var så fornøyde at komiteen ikke så noen annen utvei enn å booke dem en gang til.

– Vi kunne ikke la være, smiler han. Ungfila driver ikke med gospel i det hele tatt, men har rocket opp klassiske lovsanger.

– Det er skikkelig proffe musikere og leverer ordentlig trøkk! Informasjonssjefen legger ikke skjul på at det er slike mer rocka innslag på festivalen han gleder seg mest til. Humming People er et annet band som skal spille, og som også leverer poprock med kristne tekster.

– Dere er ikke redde for at rocken kan føre til dansing da?

– Nei, vi i Øygospel er ikke redd for dansing. Når de kjører på fra scenen er det lov å bevege seg, akkurat som på andre konserter. Folk hopper, jubler og er med på notene, rett og slett, sier Sørli. Han er imidlertid påpasselig med å nevne at bandene legger sterk vekt på tekstene sine. Ungfila kjører dem til og med opp på storskjerm, slik at alle kan synge med.

– De er veldig fokuserte på at selv om musikken er viktig, så gjør de det de gjør først og fremst for Gud, sier han.

Satser på sol

Øygospel har lange tradisjoner på Flekkerøya, og startet opp allerede i 1984. Den gangen var det ungdomskoret som drev festivalen. De holdt det gående til 1996, da gospelfesten gikk inn i dvalemodus. I 2002 tok Ungdomsforeningen opp tråden igjen, og siden dengang har det vært full fres en av de siste helgene i mai.

– I dag er vi ti personer fra 18-30 år som sitter i komiteen og planlegger festivalen. Alle sammen har musikkbakgrunn, men ikke alle synger i gospelkor. Jeg skal for eksempel ikke skryte på meg sangstemme, flirer Sørli, som vedgår at det kan være mange andre gode grunner til å synge i kor. Han og de andre som arrangerer festivalen, har mye å gjøre de neste dagene, og allerede torsdag ettermiddag bryter det løs. Festivalen er lagt opp slik at det starter med møter, før det blir en pause mens det rigges om inne i kirka. Imens kan publikum kose seg med grillmat og godteri fra bodene på kirkebakken, før konsertene sparkes løs litt senere på kvelden.

– Vi håper på fint vær, sier Sørli.

– Dere burde ha gode kontakter for å få til det?

– Ja, men det hender jo at han må se til noen bønder som trenger regn også, smiler Sørli. Hvis så skulle skje er det egentlig ikke noe problem, det rigges nemlig til kafé inne i menighetssalen, hvor det kan skravles og sosialiseres mellom slagene.

– Det går møe kaffi, sier informasjonssjefen.

Disse skal spille:

Torsdag: Confess, Convoy, Ansgar Gospel Choir

Fredag: Laidback Society, Humming People

Lørdag: Credokoret, Ungfila LIVE

Søndag: Sister Act, Oslo Soul Children, Canantes