Mandag ble Bloomsbury Publishing Plc møtt med beskyldninger om at suksessforfatter J.K. Rowling hadde kopiert «betydelige deler» av en bok av en annen barnebokforfatter da hun skrev «Harry Potter og ildbegeret». Boken ble utgitt i 2000, og da den kom på markedet hadde allerede de tre foregående bøkene toppet de fleste av verdens salgslister.

Kontroversiell

Selv om bøkene og filmene har vært en ganske enestående suksesshistorie har det alltid vært en god del bråk og kontroverser knyttet til den unge trollmannen Harry Potter. Forfatteren har blitt møtt med kritikk fra flere kristne grupperinger, særlig i USA, og har også vært involvert i flere søksmål.

Søksmål

De aller fleste søksmålene har imidlertid blitt levert fra forlagets side for å beskytte varemerket Harry Potter. Noen andre søksmål om plagiat har imidlertid også dukket opp. Den amerikanske forfatteren Nancy Kathleen Stouffer leverte inn søksmål i i 1999 og hevdet at Rowling hadde brukt deler av hennes bok «Larry Potter and His Best Friend Lilly». Hun vant ikke fram.

Nytt

Søksmålet som ble levert inn av boet til Adrian Jacobs denne uken ble ifølge Reuters kontant avvist av Bloomsbury. Forlaget hevdet at beskyldningene var uten grunnlag, uten substans og usanne. Påstanden til gruppen som har tatt ut søksmål er at Rowling skal ha kopiert betydelige deler av boken «The Adventures of Willy the Wizard -— No 1 Livid Land» som ble skrevet av Jacobs i 1987.