— Jeg tror ikke så mange av oss ville arbeidet under slike vilkår som mange kunstnere gjør. Når kunstnere stiller ut et verk får de ikke betalt for det før noen eventuelt kjøper det. Da kan det bli mange gratis arbeidstimer, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Torsdag besøkte hun Kristiansand hvor Sørnorsk Filmsenter, Sørlandets Kunstmuseum, Kilden og kirkemøtet på Hotell Ernst var hovedstoppestedene.

På SKMU ble kulturministeren mottatt av en manns- og kvinnesterk stab anført av den nylig tiltrådte direktør Lars Grambye og Kristiansand kommunes kulturstyreleder Randi Haukom.

To millioner kroner

Her fikk kulturministeren en omvisning på museet, sammen med en utførlig innføring i museets tenkemåte og strategi. Blant temaene som kom opp var naturlig nok også Kulturdepartementets pilotprosjekt. I 2014 er det satt av to millioner kroner til honorar til utstillende kunstnere, og SKMU er ett av fire steder hvor ordningen skal prøves ut.

— Det er en god utvikling hvis vi kan sørge for at kunstnere får betaling for arbeidet sitt. Vi er spent på hva dette prosjektet fører til, og også i Sverige og Danmark er lignende ordninger under utprøving, sa museumsdirektør Lars Grambye.

Samisk forslag

Foruten SKMU er de tre øvrige institusjonene som er med alle i Nord-Norge. Det er Tromsø Kunstforening, Nordnorsk Kunstmuseum og Nordnorsk Kunstsenter. Dette kommer av at de tre nordnorske fylkeskommunene Nordland, Troms og Finnmark har en felles satsning på visuell kunst gjennom «Strategi for visuell kunst i Nord-Norge - Nordnorsk kunstliv mot 2020». At SKMU også er med på ordningen har skjedd etter forslag fra Samisk Kunstnerforbund.

— Vi har sett at SKMU er et spennende senter for kunst, og at det vil være en god institusjon å bygge erfaringer på gjennom denne ordningen, sier kulturminister Widvey.

— Dette vil styrke kunstnernes økonomi. Vi ser i dag at det er et økende antall kunstnere som melder seg på, og etterspørselen etter stipender har økt. Det er viktig å tenke på hvordan kunstnere skal kunne leve av inntektene sine, sa kulturministeren.

Utfordrer fylkeskommuner i sør

Elisabeth Romberg er leder av Norske Billedkunstnere Agder. Hun sier dette om ordningen:

— Vederlag for utstilling har vært noe NBK sentralt har hatt som fanesak en stund, og dette var en av målsetningene til styreleder Hilde Tørdal da hun tiltrådte for et par måneder siden, sier Romberg.

Hun legger også merke til hvordan Nord-Norge har blitt hovedsatsningsfelt for pilotordningen:

— Det er veldig interessant å se hvordan de tre nordligste fylkeskommunene har en strategi og vilje til å satse på visuell kunst. Det kunne vært spennende å se på en tilsvarende strategi i agderfylkene. Dette handler også om vilje til å involvere fagforeninger i dette arbeidet, og det er virkelig noe Norske Billedkunstnere Agder kunne tenke seg å bidra til, sier Romberg.

Impulser fra Sørnorsk

Regjeringen vil styrke regionale kultursentra. Kulturministeren fikk inspirasjon da hun besøkte Sørnorsk Filmsenter.

— Vi har møtt en utrolig inspirerende sjef her på Sørnorsk Filmsenter, sa kulturminister Thorhild Widvey da hun spaserte fra møtet med Kirsten Bonnén Rask og Sørnorsk Filmsenter.

— Det er viktig å høre hvordan filmsenteret opplever hva som fungerer og ikke fungerer, og lederen for filmsenteret gjorde for eksempel et viktig poeng ut av at det er lettere for regionale kultursentra å oppdage lokalt talent, sa kulturministeren.

Regjeringen har tatt initiativ til to utredninger som skal se på hvordan pengestrømmen kan stimulere til sterke regionale kulturinstitusjoner.

— Vi som er små enheter har en bedre forutsetning for å samarbeide oss imellom. Skal dere satse penger bør dere gjøre det her, sa Bonnén Rask til kulturministeren.