Forfatter: Ingrid Juell Moe

Sjanger: Faglitteratur

Forlag: Stiftelsen Arkivet 2013

Ennå er der mange fortellinger fra krigens tid som ikke er fortalt, beretninger vi trenger for i noen glimt prøve å forstå det som skjedde. "Bakteppe" handler om to menns ofre for vår frihet, og om en forfatter som med klokskap og undring reflekterer over deres skjebne og de skygger krigen kastet over generasjonen etter.

Ingrid Juell Moe (f.1949) er tekstilkunstner, datter av Christopher Juell Moe (1917-1997), som satt i tysk konsentrasjonsleir under krigen. Hans bror Sven Moe (1921-1944) mistet livet i tjeneste i en flystyrt i Sverige. Begge hadde rømt landet for å føre motstandskampen utenfra. Sven ble navigatør i Little Norway, Christopher ble tatt under overfart til England. Han som ofret livet i flyulykken, ble familiens helt med eget minnefond, han som kom hjem fra konsentrasjonsleiren, hadde vært heldig.

Dette var kanskje én grunn til at så mange som vendte hjem etter uhyrlige lidelser i de tyske leirene, snakket så lite om sine opplevelser. Faren sa heller ikke mye, men på slutten av livet ble han overtalt til å skrive ned sine minner. Disse notatene og brev, avisartikler, andre opptegnelser, møter med tidsvitner og fotografier er utgangspunktet for Moes bokprosjekt. Varsomt vever hun frem et sterkt bilde, skyttelen går mellom liv og død, felleskap og skjebner, alt bundet sammen av de mange uforståelige hendelser som utgjør vårt liv og vår verden. Med ømhet lar hun brødrene tre frem av bakteppet.

bakteppe.jpeg