Catrine Sordal 1 SH.jpg Foto: Reidar Kollstad

Denne uken har «Maleficent» premiere med Angelina Jolie som den onde heksen fra eventyret om Tornerose. Etter klippene å dømme kler hun rollen godt, og jeg gleder meg til å se den. For ingen Disney-film funker uten en deilig skurkekarakter som jeg kan elske å hate.

For meg er det noen skurker som sitter ekstra godt klistret fast i minneboken. Scar i «Løvenes konge» (1994) med stemmen av Jeremy Irons, troner øverst på listen. Scar er spesielt skummel for han lurer alle med sitt falske, smilende ytre, mens han innvendig ikke besitter den minste flik av godhet. Han er rett og slett ond tvers igjennom. Cruella de Vil fra «101 Dalmatinere» (1996) med Glenn Close i rollen som den utspekulerte og diabolske klesdesigneren, som er villig til å gjøre alt for å få klørne i de myke og deilige pelsene til uskyldige, små dalmatinervalper.

Jeg likte den animerte versjonen av Cruella også, men det var ikke før jeg så Glenn Close i rollen at karakteren virkelig kom til live.

Davy Jones i «Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest» (2006), spilt av Bill Nighy. Riktignok er hans blekksprutansikt med på å gjøre ham ekstra skummel, men det er Bill Nighy som gir ham det lille ekstra med sin særegne gange og stemme. Han er både ekkel og veldig kul på samme tid, og det er litt av et kunststykke. Kaptein Krok. Den hevngjerrige spradebassen av en pirat som har viet sitt liv til å utslette Peter Pan. Favorittversjonen min er «Hook — Kaptein Kroks hevn» (1991) med Dustin Hoffman i rollen. Han er ond, han er slu og han gjør det med stil. Det synes han i alle fall selv.

Prince John i «Robin Hood» (1973). Prinsen er den minst skumle av alle skurkene, men han er til gjengjeld den morsomste. Han er akkurat litt for liten for alt. Kronen han forsøker å ta over sklir ned hele tiden, ringene sklir rett av fingrene og han formelig svømmer rundt i den røde kongekappen. I tillegg sutter han på tommelen og får trassanfall som en toåring. Veldig underholdende. Og nå, altså, en ny skurk. Angelina Jolie med horn, gule øyer, vinger og et hjerte av stein. Og i den nye Disney-filmen får vi ikke bare se den onde heksa i fri utfoldelse — vi får også vite hvorfor hun har blitt så ond. Om hun går inn i minneboken blant de andre fabelaktige skurkene, gjenstår å se - men jeg gleder meg i alle fall. En ny Disney-skurk er alltid velkommen.