— Det har vært helt fantastisk, og ganske utfordrende. Jeg skal få folk ut av sin komfortsone, bruke krefter de ikke visste de hadde, jobbe som team, overnatte i ødemarka uten telt, forteller Dag Otto Lauritzen til Fædrelandsvennen.

Dag Otto Lauritzen er programleder i det nye tv 2-programmet "Dropped – Heltenes kamp".

Ekstreme prøvelser

21. januar er det premiere på «Dropped — Heltenes kamp» på TV 2. I programmet ser du 10 nåværende og tidligere toppidrettsutøvere forlate sivilisasjonen for å bli satt på ekstreme prøvelser på avsidesliggende steder i villmarka verden rundt. Deltakerne deles inn i to lag, og i hvert program blir de droppet på et nytt sted fra et helikopter med bind for øynene.

— De er uten mat, kart og kompass, men de får en sekk med nødvendig utstyr. De har også en lokalkjent guide som kan fortelle hva som er forbundet med livsfare og hva de kan spise og ikke spise. Guidene kan ikke hjelpe dem med å finne veien. Det må de klare selv, forteller Lauritzen i etterkant av innspillingen.

Ville dyr

Han beskriver programmet som en ekstrem versjon av «71 grader nord» og «Mesternes Mester»:

Man kan se toppidrettsutøvere som griner fordi de er slitne

— Deltakerne møter veldig store utfordringer og farer. De går med tunge sekker i over fire tusen meters høyde uten mat, kart og kompass. Vi har gått gjennom en sump med slanger og krokodiller, og gjennom en brennhet ørken i Argentina. Helt sør i Sør-Amerika, nær Antarktis møtte vi snøstorm, og i Afrika kom vi svært nærme ville dyr.

- Hva synes du om innsatsen til deltakerne?

— Man merker at dette er toppidrettsfolk som kan flytte fokus selv om de er skikkelig slitne. Man ser godt teamarbeid, men det har også blitt krangling og uenigheter. Man kan se toppidrettsutøvere som griner fordi de er slitne, og som spyr på grunn av høydesyke.

- Kunne du selv vært deltaker?

— Ja, jeg hadde nok digget det. Med bakgrunn som fallskjermjeger ser jeg noen paralleller til det å gå på selv om man er helt tom. Også har vel alle godt av å komme ut av komfortsonen.

- Fantastisk opplevelse

Tidligere sandvolleyballspiller Nila Håkedal (35) fra Kristiansand er deltaker i "Dropped – Heltenes kamp".
Tidligere skiskyter Gunn Margit Andreassen (41) fra Kristiansand er en av de ti toppidrettsøverne som deltar i programmet.

Blant de ti deltakerne er to av dem fra Sørlandet. Tidligere skiskyter Gunn Margit Andreassen (41) og tidligere sandvolleyballspiller Nila Håkedal (35).Gunn Margit Andreassen har blant annet stafettgull fra VM i 2004, VM-bronse på 15 kilometer fra 2003, OL-sølv på stafetten i Salt Lake City i 2002 og OL-bronse fra stafetten under lekene i Nagano i 1998 på sin merittliste. Etter at hun ga seg i toppidretten er Andreassen blitt statsautorisert eiendomsmegler. Hun har fått mange forespørsler om å være med i realityprogrammer, men det har ikke fristet før nå:

— Det var en fantastisk opplevelse, og det ble den naturopplevelsen som vi ble forespeilet. Dette er ikke et program for pyser. Det er klart at det var tøft og det var nok tøffere for noen. Jeg hadde nok en liten fordel med å være utholdenhetsutøver i forhold til noen som ikke har trent så mye utholdenhet, sier hun til Fædrelandsvennen.