KRISTIANSAND: Nok en Oscar-nominert film kommer nå på kino i Kristiansand. Tyske Der Untergang, filmen om Adolf Hitlers siste dager, er nominert i klassen for beste utenlandske film.

Fire millioner tyskere har allerede sett filmen som følger Hitler fra 20. april og fram til de første mai-dagene i 1945. Mens Den røde armé begynte sin storoffensiv mot de tyske forsvarsverkene rundt Berlin, søkte Hitler og hans nærmeste medarbeidere tilflukt i bunkeren under bakken bak det gamle rikskanselliet. Filmen er i hovedsak basert på en bok av historikeren Joachim Feste, som også foreligger i norsk oversettelse. Deler av filmen er også bygget på memoarene til Hitlers personlige sekretær, Traudl Junge.

Filmskaperen Oliver Hirschbiegel sa nylig til Aftenposten at i motsetning til andre diktatorer, som Napoleon, ser man at Hitler ikke hadde noen visjoner. Det var ingenting under skallet. Han ønsket bare ødeleggelse.

Rollen som Hitler spilles av Bruno Ganz som har høstet mange lovord for sin tolkning. Aftenposten har observert at de fleste som ser filmen i Tyskland, kommer tause ut. Spesielt skolebarn reagerer på scenen der Magda Goebbels først gir barna sovemedisin og litt senere giftampuller.

En annen meget interessant film som kommer fredag, er Mot veggen, laget av den anerkjente tysk-tyrkiske regissøren Fatih Akin. I februar i fjor vant han Gullbjørnen under festivalen i Berlin for denne filmen, og i desember ble den kåret til årets beste i Europa. Dagbladet ga terningkast 6 og skrev: «Det som begynner som et storbyrealistisk drama med dop, etnisk mistenksomhet, løse forbindelser og halvsjuskete natteliv, ender som en stor og tragisk kjærlighetsfilm. Ikke et sekund føler man at regissøren kutter hjørner eller manipulerer seerne.»

Atskillig hyggeligere er den norske familiefilmen Venner for livet. Den handler om 12 år gamle Petter som blir nødt til å flytte ut av byen sammen med familien for å bo på et småbruk. Men livet på landet blir ikke så kjedelig som han frykter. Her er det både spennende jakt på tyver og kamp for å redde en mishandlet hund. I hovedrollene finner vi debutantene Sunaina Jassal og Magnus Solhaug, begge 13 år. Arne Lindtner Næss har hatt regien og er kjent for sitt arbeid med Olsenbanden jr.-universet siden starten i 2001. Den tredje nye filmen er også norsk. Dokumentarfilmen Loop handler om folk som gjør opprør mot tidsklemma, som realiserer sine egne planer og drømmer. Filosofi-nestoren Arne Næss er en av dem som følges gjennom filmen. Den er laget av Sjur Paulsen, siviløkonom som tidligere jobbet i pr-byrået Geelmuyden.Kiese — og som selv ville gjøre noe annet med livet sitt.

DVD-TIPS

Så er Resident Evil: Apocalypse med Milla Jovovich klar for leiemarkedet. Denne filmen er den andre som baserer seg på det kjente dataspillet med samme navn som filmen. I byen Racoon City eksperimenteres det med biogenetikk på høyt plan , og et virus er på avveie. For det meste består filmen av skytedueller og nærkamper, og ifølge Knut Holt har man aldri sett kvinner slåss mer gnistrende enn her - gutta blir statister. Han ga filmen terningkast 3. Den prisbelønte amerikanske tv-serien Angels in America er også dvd-klar. Al Pacino, Meryl Streep og Emma Thompson har sentrale roller her, sistnevnte spiller engel. Historien som dreier seg omkring AIDS-problematikken, foregår på Manhattan i 1985. Produksjonen fikk 11 Emmy-priser i fjor. Til slutt en viktig beskjed til film-feinschmeckere: Fellinis 8½ fra 1963 er nå på dvd.