Gjennom sin personlighet og sine mange kontakter maktet den fargede hotelldirektøren Paul Rusesabagina å redde over 1200 tutsi-flyktninger fra massemyrderiene til hutu-militsen. Opprinnelig ønsket han bare å redde sin egen familie, men hans muligheter og hans medmenneskelighet bevirket at han reddet disse menneskene og indirekte fikk dem over i andre land. I dag bor han og familien hans i Belgia.

En slik film kunne meget lett ha fråtset i brutalitet. Det gjør den ikke. Den skisserer krigs — og opprørsituasjoner, du tenker snarere Dagsrevyen enn krigspornografi. Men det er det menneskelige aspektet som er i fokus. Det vises gjennom bilder av frykt og uvisshet. Men også klart gjennom situasjoner som er på grensen til eller over i det sentimentale.

Men som samlet sum makter filmen den hårfine balansen å gi de store politiske linjene, anskueliggjøre den gruen som utspant seg uten å lage en blodpudding, samtidig som et spennende drama om enkeltpersoner blir vist. Og alt i en tone av nobel underholdning.

Produsentene ville ha et stort navn i hovedrollen som hoteldirektør Paul Rusesabagina. Denzel Washington, Wesley Snipes eller Will Smith var deres forslag. Men regissørens førstevalg var den relativt ukjente Don Cheadle. Og det er et svært godt valg. Denzel Wahington ville ha laget en actionhelt ut av ham, de to andre mangler dimensjonene for å kunne fylle rollen. Don Cheadle får fornemt frem hans sirlige væremåte og hans slu intelligens. Meget, meget severdig.

Sterkt om folkemord

Hotel Rwanda

Canada/England/Italia/Sør- Afrika 2004

Regi: Terry George

Manus: Keir Pearson,

Terry George

Skuespillere: Don Cheadle, Sophie Okonedo, Nick Nolte, Joaquin Phoenix, Desmond Dube