Alle vet at folk i de indre bygder i Agder kjører skuter. Stadig vekk. Ulovlig og noen ganger lovlig. Du skal ikke ha ferdet mye i villmarken før du oppdager skuterspor, eller hører ørkesløse motorbrøl gjennom

Karen Kristine Blågestad

granene. Det skjer hele tiden. Hvor mye vet ingen sikkert. Og hvorfor vet ingen det sikkert? Enkelt. Ingen bryr seg. Ikke bygdefolk. Ikke turister. Heller ikke politi og lensmenn. De orker ikke kampen med den lokale og anarkistiske bygdekulturen og rånerne får ferdes nokså fritt. Om de så skal på ulovlig jakt, lovlig jakt eller bare kjøre noen kasser øl til en hytte litt innpå vidda.

Skrekk og advarsel

Men. Nå skal altså den dansk-chilenske kunstneren Marco Evaristti statueres som eksempel og være til skrekk og advarsel for villmannskjøringen i norsk utmark. Han, som bare var så vidt innom. Og selv om han beviselig ikke har kjørt. Og selv om det er nokså mye forlangt at en utlending skal sette seg inn i og ha oversikt over de norske lovers restriksjoner på ferdsel med motorisert kjøretøy i utmark. Ikke engang nordmenn har det. Men for påtalemakten holder det at Evaristti skal ha tatt initiativ til og medvirket til kjøringen, og de mener altså at han burde forstått.

Marco Evaristti, som malte fossen på Hovden, i retten for ulovlig scooterkjøring. Aktor Rune Alsted Amundsen måtte forklare en del norske vendinger for tiltalte. Foto: Reidar Kollstad

Latinsk kjærlighetserklæring

Stakkar Marco Evaristti. Han som bare skulle male en vagina. Ha det gøy, leke litt. Plassere kunst i naturen, sette avtrykk, få oss til tenke på natur, forgjengelighet, forurensning, samhørigheten mellom natur og kultur — sånne ting. En stor, pasjonert og latinsk kjærlighetserklæring til den norske fjellheimen var det i hvert fall, men nå blir altså frieriet besvart med en rettssak. Denne stunt-kunsten møtes med et indignert gravalvor, med en moralsk forurettethet som hører 50-tallet til og nå koster samfunnet dyrt. Det er blitt en flau farse og det er ikke Marco Evaristti som kommer dårlig ut.

Da lensmannskontoret først oppdaget den ulovlige kjøringen var det kanskje vanskelig å henlegge saken, selv om det begynte med at de ønsket tiltale for hærverk eller vandalisme i naturen. Men det burde de gjort, som de gjør med annen skuterkjøring. Latt som de ikke visste, at vanskelig med bevis, at ingen personer var kommet til skade og vips — saken henlagt. Hvem i alle verden tekkes de ved å bringe dette for retten? I 2015? Akkurat idet snøskuterkjøring faktisk er i ferd med å bli lovlig? Er det bygdedyret som er aktor i saken? Eller en fru Justitia som kjeder seg?

Ny kunstgenre

Marco Evaristti ga sørlendingene en helt ny kunstgenre til den stille fjellbygda. Og de fleste innbyggerne i hytter og hus på Hovden gjorde som de burde - trakk på smilebåndet og tenkte litt over nettopp dette, forholdet mellom kultur og natur.

Men prisen for en vagina nå til dags er høy. Den er faktisk på 8400 kroner.