1. Er det behov for et nytt kulturhus i Kristiansand? Hvorfor?2) Hvor bør det plasseres?3) Hva bør det inneholde?4) Når bør det komme?Jens Bang, musiker:1) Helt klart. Hele kulturen har ligget brakk her i byen. Utestedene blir bare drevet av kyniske forretningsmenn som ikke tar noe kulturelt ansvar. Etter mitt syn blir kulturlivet drept av folk som selger øl. Bare en drar til Arendal møter man et rikere kulturliv.2) Det må ikke bli et samfunnshus, men må bygges et sted der det er plass nok. Jeg mener at det bør legges på Odderøya og at det kan være med på å bevare Odderøya som et kultursted. Der ute er det plass nok til å skape aktivitet. Jeg synes ideen med en diger glasskyskraper som vender mot sjøen, ville være med på å sette Kristiansand på kartet.3) Et slikt hus skal være et hjem for symfoniorkesteret. Der skal det være opera og teateroppsetninger, ikke bare Riksteater, men også frie teatergrupper. Det skal være klubbarrangement og jazzkonserter. Det skal være plass både for finkultur og annen type kultur, for alle aldersgrupper. Dessuten må det være en restaurant.4) Bør komme i fjor.Else Maria Jakobsen, tekstilkunstner:

  1. Absolutt. Det finnes ikke et egnet konsertlokale med skikkelig akustikk i Kristiansand. I Teateret er det alt for dødt og det er ikke stort nok. Vi trenger et kulturhus som har det Teateret ikke kan gi.2) Jeg synes at Meieritomta er en bra plassering, for jeg tror det ville ødelegge for mye å bygge det på Odderøya. Odderøya har vi brukt som naturområde i mange tiår og jeg er redd at parkeringsplasser og annet vil ødelegge alt for mye. Dessuten er det en fordel å ha det i sentrum med tanke på mennesker uten bil. I sin tid kjempet jeg for at biblioteket skulle plasseres på Meieritomta, slik at Kunstforeningen kunne være i 1. etasje og ha egen inngang. I dag er kunstforeningen alt for anonym.3) Et slikt hus bør først og fremst være for musikken. Det viser seg at kombinasjonsløsninger ikke alltid er like hensiktsmessige.4) Alle vil selvsagt si så fort som mulig. Dette har vi snakket om i 20 år og det er vel 15 år siden arkitekt Schoder var involvert i et forprosjekt i forbindelse med Meieritomta. Jeg tror det skjedde noe virkelig stort da vi i disse dager fikk Kunstmuseet. Kunstmiljøet her nede fikk et løft og det var fantastisk å se den store interessen fra publikum. Med et kulturhus vil også musikkmiljøet blomstre.Jens Olai Justvik, sanger:

  1. Selvfølgelig. Det er på høy tid. Teateret er for lite og har en alt for dårlig akustikk. Symfoniorkesteret trenger et sted å være, de har vært på legd i 70-80 år. Dessuten vil et slikt kulturhus bety mye for byen. Det vil være en identitetsskaper.2) Jeg har ikke tatt stilling til plasseringen i detalj, men det er viktig at det er knyttet til byen og sentrum. Men det viktigste er at det blir et kulturhus og at ikke vedtaket blir trenert på grunn av plasseringsspørsmålet. I Norge har vi en solid tradisjon på akkurat det.3) Dette skal være et skikkelig teater med stor scene for store produksjoner. Vi må tenke at vi bygger inn i de neste 100 år, for kulturhuset må ikke bli for lite om 10 år. Vi må tenke stort, med en sal der det er så mange plasser at det er økonomisk forsvarlig å drive.4) Så fort som mulig. Kristiansand er en av landets største byer og dette har noe med byens selvfølelse å gjøre. Vi må se hva som er viktig! Mennesket er et åndsvesen og det er politikernes oppgave å skape forhold for menneskene slik at de kan utvikle seg. Det har faktisk med helse å gjøre. Politikerne må ta dette på alvor.Nina Hammersmark, markedssjef ved Agder Teater:

  1. Etter min mening gjør vi definitivt det. Slik vi har det i dag egner Agder Teater seg kun til gjestespill og knapt nok det. Vi trenger produksjonslokaler, verksteder blant annet, og teateret er slitt. Dessuten trenger symfoniorkesteret bedre lokaler.2) Personlig har jeg Odderøya som en klar favoritt. Der kan en på lenger sikt bygge opp et kraftsenter for kultur, og da tenker jeg ikke bare på musikk og teater. Jeg er ikke redd for at det ligger utenfor kvadraturen, på den måten kan en utvide sentrum. Blir det et kraftsenter for kultur der ute, så kommer folk. Når det gjelder kulturhus må en tenke fremover og dessuten ha en langsiktig plan for Odderøya.3) Det er viktig at vi både får en teatersal, en konsertsal, en kulturhussal og ikke minst produksjonslokaler. I tillegg bør det være vrimlearealer og kafé.4) Nå! Så fort som mulig må det bli tatt en avgjørelse angående plasseringen slik at alle forberedelser kan komme i gang. Det haster.