KRISTIANSAND: — Nei, det tør vi ikke! Vi vet at bøtenivået for denslags på scenen i Kristiansand er altfor høyt, sier bassist Egil Hegerberg i Black Debbath.

Han forteller at bandet gjerne kler av seg, både på scene og i musikkvideoer, men å gjøre noe slikt i bibelbeltets hovedstad blir visst i dristigste laget. Black Debbath opptrer for Trash Pop på Pir 6 i Kristiansand lørdag, og på Grand i Arendal fredag.

Det er i bandets siste musikkvideo "Nei til runkesti på Ekeberg" at Hegerberg og de andre bandmedlemmene poserer nakne i rollen som statuer.

Sangen er en kritisk kommentar til Christian Ringnes' planlagte og mye omdiskuterte skulpturpark på Ekeberg. Black Debbath har også tidligere vist seg glade i å kle av seg foran publikum, blant annet under sin konsert i Salamanderparken på Quart 2001. ## Egoistisk å nekte

— Det ville være egoistisk og urettferdig av oss å ikke vise fram disse praktkroppene til resten av menneskeheten. Dette er ikke noe vi selv har glede av. Vi gjør det for andres skyld, sier Hegerberg.

Black Debbath er muligens verdens eneste utøvere i sjangeren politisk tungrock, og i januar kom det sjette studioalbumet "Nå får det faen meg være rock".

På plata tar bandet for seg viktige tema som den nevnte skulpturparken, viktigheten av å bytte kjøkkenklut ofte, datalagringsdirektivet, samt norsk utenrikstjenestes problemer med å hjelpe absolutt alle nordmenn som kommer i trøbbel i utlandet. Før plata kom ut, hadde det ikke kommet noen studiofullengder fra Black Debbath på fem år.

— Men nå er vi inne i en god stim igjen, og vi er i gang med å skrive nye låter til det neste albumet, sier Hegerberg.

— Hvilke viktige tema tar dere opp nå da?

— Det er for eksempel latterlig at Mjøsa er Norges største innsjø. Den er ikke stort mer enn en litt bred, stillestående elv i forhold til de store, fine innsjøene vi ser i Sverige. Det vil styrke Norge som nasjon om vi kan utvide Mjøsa ved å demme opp Minnesund. Da kan vi oversvømme store områder og for eksempel få brukt åssidene i Gudbrandsdalen til risdyrking, sier den visjonære bassisten.

Narkotiske stoffer

Han forteller at låtskrivingen i bandet er fordelt etter en nokså fast brøk:

— Det er Lars (Lønning) som skriver 70 prosent av låtene, selv står jeg for kanskje 20 prosent mens Aslak (Guttormsgaard) skriver 10 prosent, sier Hegerberg.

Black Debbath har høstet mye skryt for å være minst like gode musikalsk som tekstmessig. (Selvsagt avhengig av hva slags humor måtte være utstyrt med). Vinterens plateslipp ble markert med en litterær salong på Litteraturhuset i Oslo. Her holdt Turboneger-bassist Knut Schreiner en lett forelesning om Black Debbath og stonerrockens opprinnelse. Han var også inne på hvordan sentralstimulerende, narkotiske stoffer var en viktig inspirasjon da sjangeren først oppstod på slutten av sekstitallet.

— Har Black Debbath noen erfaring med slike stoffer i forbindelse med låtskriving?

— Nei, det er skuffende lite, men vi kunne tenkt oss å prøve. Tidligere har det vært litt pilsmisbruk, og kanskje en eller to flasker i festlig lag. Det kommer også an på hva vi har tid og ikke minst råd til. Slike ting er jo ganske dyrt, og vi er avhengige av statlige støtteordninger. Jeg kan ikke huske å ha sett noen post på søknadsskjemaene for psykedeliske midler, sier Hegerberg.

TØR IKKE: Black Debbath beholder klærne på når de opptrer i Kristiansand, men omgir seg gjerne med nakne damer. F.v. Lars Lønning, naken dame, Ole Petter Andreassen, Aslak Guttormsgaard og Egil Hegerberg. Foto: L P Lorentz
AKTIVISME: Black Debbath har laget egne buttons mot runkesti på Ekeberg. Foto: Magnus Stivi