KRISTIANSAND: — Det har vært en ganske lang og smertefull prosess. Vi har nok gjort alle feil man kan gjøre, hatt tøffe diskusjoner, småkonflikter og usikkerhet. Men vi klarte å lande plata til slutt, sier Philip Aanensen.

Han er vokalist i Kristiansand-bandet Yak Milk, som i helga platedebuterer med albumet "Mountain Man".

Mareritt

Aanensen har skrevet låter og spilt i diverse lokale bandprosjekter lenge, men opplevde alle gitaristers mareritt i 2006. Han skadet venstrehånda, og gikk halvannet år uten å kunne bevege den.

— Det gikk fire år før jeg tok opp musikk igjen. Jeg trodde ikke det kom til å gå, og det gjorde det heller ikke. Hånda var såpass ødelagt at jeg ikke klarte å spille, forteller han.

Nå fungerer den imidlertid godt nok til låtsnekring. Livespilling er vanskeligere og Aanensen konsentrerer seg først og fremst om vokalen i Yak Milk.

Ambisiøse

Debutalbumets åpningskutt heter "Out of the Shadow" og avslutningen har fått tittelen "Morning Sun". Lystige metaforer, med andre ord.

— Det er nok et slags mørke over en del av sangene på plata. Når man skriver er det lett å bli dratt mot de kompliserte tingene. Derfor ville vi avslutte med en hyllest til positivitet og livets lysere sider. Og åpningslåten er blitt en nøkkellåt for oss. Den handler om å komme seg forbi begrensingene sine og de tankene som holder deg nede, sier Aanensen.

Drømmeaktig

Selv om bandmedlemmene er blitt godt voksne, har de fortsatt store kunstneriske ambisjoner.

— Vi mener at vi har noe å bidra med. Samtidig er vi i en livssituasjon med små barn, og det begrenser oss litt. Men vi kan få til mye likevel, det gjelder bare å være treffsikre med det vi gjør, sier låtskriveren.

"Mountain Man" har en drømmeaktig 70-tallsatmosfære og kan plasseres i kategorien melodibasert rock.

— Vi er i slutten av tredveårene og har hørt på mye forskjellig opp gjennom årene. Vi har nok tatt med en viss 70-tallsånd inn i denne plata, men samtidig synes jeg ikke det er så mange likhetstrekk til noen konkrete band, sier Aanensen.

Beatles

Vokalisten inspireres av alt fra Stones og Black Sabbath til Hank Williams og U2. Og ikke minst:

— Jeg er stor fan av Dylan og The Beatles, og "Rubber Soul" er den optimale plata. Der har man lyktes med alt. Samtlige låter er gode. De er i en kontekst og henger sammen, men samtidig står hver enkelt låt på egne bein. Nå er det ikke slik at vi tror vi er The Beatles, men den plata er kanskje det beste eksemplet på kvalitet i alle ledd, og det er noe vi higer etter.

Aansensen og resten av Yak Milk har releasekonsert på Haandverkeren lørdag.