KONSERTER

Risør Kammermusikkfest

RISØR: Samspillet fant sted i Risør Kammermusikkfests første gratiskonsert. Disse foregår alltid i byens bedehus på formiddagen og trekker usedvanlig mye folk. Her stiller festivalens eminente kunstnere med litt løsere snipp enn i de mer høytidelige konsertene i kirken

Om det var første gang prinsessen var i Risør bedehus vites ikke, hun har nemlig vært på festival her før. Men det var i alle fall første gang hennes ledsager, fylkesmann Hjalmar Sunde, hadde glemt å slå av mobiltelefonen i det samme Bedehuset og dermed forsinket starten på ett av konsertens vakre verk, en romanse av Clara Schumann.

Videre var det helt sikkert første gang Anders Rogg spilte sammen med en av verdens ledende pianister. Og vise versa. Og det var helt sikkert første gang musikk av Frank Zappa ble fremført i Risør bedehus.

Morsom og flott

Med på Zappa-fremførelsen var de to slagverkerne Eirik Raude og Knut Aalefjær, mens Andsnes trakterte flygel og Rogg el-piano. The Black Page heter verket, skrevet i 1976 som en utfordring til slagverkeren Terry Bozio. Det ble en morsom og flott fremføring der de to unge med stikkene virkelig fikk demonstrert sin virtuositet. Det ble en bemerkelsesverdig slutt på gratiskonserten som ellers inneholdt musikk av Robert og Clara Schumann, et verk fra 1997 av Georg Benjamin — vanvittig vanskelig for to bratsjer - og så Jacob Druckmanns fascinerende kontrabass-solo Valentine fra 1969. Dette verket er rett og slett en notenedskrevet happening fra slutten av 60-tallet og kan best beskrives som noe i nærheten av en elskovsakt mellom bass og bassist. Prinsessen lo, livvakten lo, og alle vi andre lo også.

Lasse Thoresen

Risør Kammermusikkfest går altså ikke av veien for samtidsmusikken. Snarere kan en allerede konstatere at samtidsmusikken er veldig sterkt til stede i programmet, selv om altså hovedfokus er på romantikkens Robert Schumann.

Lasse Thoresen er festivalkomponist her, som han var det under Kirkefestspillene i Kristiansand.

I middagskonserten i Risør kirke ble to av hans større verker fremført; Origins fra 1980 og hans Klavertrio fra 2002, The Descent of Luminous Waters, fremført av Grieg Trio. Verkene bekrefter Thoresens posisjon som en ledende komponist i Norge i dag og fikk fantastiske fremførelser av musikere i toppklassen.

Emil Otto Syvertsen