KRISTIANSAND: Thoresen Hværsaagod er tiltalt for å ha slått Jørgensen natt til torsdag under Quartfestivalen i fjor. Slaget skal ha påført Jørgensen kjevebrudd på tre steder.

Thoresen Hværsaagod erklærte seg ikke skyldig da han forklarte seg tirsdag formiddag.

— Jeg slo ham ikke, bare la ham i gulvet og holdt ham fast mellom beina mine til vaktene kom, sa radiokjendisen.

Han og hans forsvarer Bjørgulv Rygnestad sier makten han brukte mot forfatteren Morten Jørgensen var i nødrett for å forsvare seg.

De to siste vitnene tirsdag, var jenter på 20 år fra Kristiansand som jobbet som vakter under festivalen. I politiavhør i fjor høst fortalte begge to at de hadde sett slag fra Thoresen Hversaagod mot Jørgensen.

Men i retten kunne den ene ikke huske å ha sett slag i det hele tatt, og i hvert fall ikke hvor slaget traff. Den andre husker kanskje at hun har sett noe som lignet et slag.

Dermed står aktoratet uten vitner som kan bevise at det ble tildelt slag et slag som kunne brukket kjevebeinet til Jørgensen.

Basketaket utspant seg i Caledonien Hall i Caledonien hotell etter at Thoresen Hværsaagod hadde bedt vaktene fjerne Jørgensen fra lokalet. Da Jørgensen kom tilbake oppstod tumultene.

Aktor Robert Hovland la fram røntgenbilder og legeerlæringer som beviste at Jørgensen hadde fått brudd på kjeven tre steder.

— Jeg slo ham ikke. Det ville vært idiotisk av meg å slå med nesten hele presse-Norge til stede og jeg som var pressesjef for Quartfestivalen, sa han i sin forklaring.

Men han innrømmet at han var redd for Jørgensen. Årsaken skal være at Jørgesen i halvannet år før slåsskampen hadde trakassert og sjikanert ham. En gang skal Jørgensen ha kommet på døra til Thoresen Hværsaagod sammen med en svær mann som radiokjendisen oppfattet som en torpedo. Thoresen Hværsaagod filmet den svære mannen, men slapp ikke inn de to.

— Han har gått til venner av meg, komikerne Janne Rønningen og Kristopher Schou, blant andre, og plantet rykter så forferdelige at jeg ikke vil gjengi dem her. Men jeg vil heller bli kalt nazi enn det han har beskyldt meg for, sa Thoresen Hværsaagod.

Han mener Jørgensen har satt i gang kampanjen på vegne av Thoresen Hværsaagods tidligere samboer. Bruddet dem i mellom ble konfliktfylt, og eks-samboeren ble venn og kollega med Jørgensen.

I retten bekreftet Jørgensen at utgangspunktet var dette. Men han mente Thoresen Hværsaagod i lang tid hadde trakassert og sjikanert eks-samboeren.

— Jeg ville bare at han skulle bort og vekk fra hennes liv, sa Jørgensen.

I retten kom det fram at det tok rundt et halvt døgn fra Jørgensen skal ha fått brukket kjeven på tre steder før han tok kontakt med legevakt og deretter sykehus. I hotellresepsjonen opptrådte han meget aggressivt og kjeftet ut vaktene som bar ham ut fra konsertlokalet etter slåsskampen.

— Jeg kan ikke skjønne at noen kan kjefte og smelle så mye med brukket kjeve, sa hotellets nattportier i retten tirsdag.

På legevakten sa Jørgensen at han var blitt slått en gang, mens han på to sykehus har sagt han er blitt slått to ganger.

— Jeg ser at det er en inkonsekvens her, men står fast på at jeg ble slått bare en gang, sa han i retten.

Han ble slått natt til torsdag 8. juli, men leverte ikke inn anmeldelse før den 29. juli.

Rettssaken avsluttes onsdag og dom er ventet i løpet av en uke eller to.

FAKTA

Espen Thoresen Hværsaagod (46)ble først kjent på NRKs P3 med programmene XL, som senere kom på fjernsyn. Han har vært pressesjef for Quartfestivalen, er standup-komiker og blant annet programleder for NRK1s «Thoresen Hværsaagod».

Morten Jørgensen (50) er mest kjent for romanen «Sennepslegionen» som ble en kultklassiker om norsk rockemiljø på 70- og 80-tallet. I den tiden opererte han selv også som vokalist i band som Lumbago og Morten Jørgensen og Spekkhoggerne