BOK

Alle mine triste horer

Forfatter: Gabriel Garcia Márques

Roman

Oversatt av Kari og Kjell Risvik

Forlag: Gyldendal

Vemodig muntert om den gamle mannen som fant kjærligheten på bordell.

Denne boken er historien om en 90 år gammel mann som aldri har vært sammen med en kvinne uten å betale for det. Han har loggført hver eneste kvinne og på 90-årsdagen var tallet blitt 514. Men aldri har han vært forelsket, aldri har han kjent den virkelige kjærligheten.

Mannen, som vi ikke får vite navnet på, er et ytterst kultivert menneske som hele sitt liv har arbeidet som kritiker og spaltist i byens største avis. Fremdeles har han en ukentlig spalte. Hele livet har han bodd i den gamle familievillaen der han ble født, først sammen med foreldrene, senere alene.

På 90-årsdagen vil han unne seg noe ekstravagant, finner han ut. Og han kontakter Dona Rosa, en gammel venninne som også driver et bordell. I mange år har hun tilbudt ham å tilbringe natten med en ung og uberørt pike. Nå vil han. Og natten tilbringer han sammen med den 14 år gamle Delgardina, som han kaller henne. Men uten å røre henne.

Han sitter og betrakter henne mens hun sover. Det samme gjentar seg natt etter natt. Når morgenen kommer, forlater han henne like urørt som det Maria-bildet som hun har i en kjede rundt halsen.

Noe skjer med gamlingen. Noe han har savnet hele livet begynner å ta form. Den ekte kjærligheten og forelskelsen kommer smygende. Og han skriver noen bemerkelsesverdige artikler om forelskelse og kjærlighet. De blir lagt merke til langt utenfor hjembyen og han blir en berømt mann i alders år.

Men så tar historien en brå vending. Det skjer en skandale på Dona Rosas bordell. En rik bankier blir myrdet og Delgardina forsvinner. Den gamle mannen som har fått oppleve kjærligheten, får nå stifte bekjentskap med dens pris. Avmakten over å ikke kunne finne sin elskede, sjalusien, alt det som han ikke opplevde i ungdommen kommer nå til han. Han har aldri opplevd noe slikt tidligere, han har ingen erfaring.

Delgardina kommer tilbake, men nå er hun en annen. Hun er oppstaset med grelle smykker og sminke. Hun er ikke lenger den uskyldige og nå vil han bare vende ryggen til henne og dø i fred. Men av en gammel venninne som han betror seg til, blir han oppfordret til ikke å miste livets høydepunkt, nemlig å ligge med den man elsker.

Det store episke schwung svever ikke over denne boken som like gjerne kan betegnes som en lang novelle som en roman. Men den er skrevet slik som bare Garcia Marques kan, gjennomsyret med vakre og tankevekkende formuleringer, noen er virkelige høydepunkter i formuleringskunst. Det er en vemodig, men også en litt munter fortelling om hvor viktig det er å leve ut sine følelser og pasjoner der og da. Ikke vente.

Torbjørn Trysnes