LYRIKK: Historiefortelling og lyrikk er sentralt under Heimover. Her er noen tekststrofer fra Jonas Alaska hengt opp på festivalområdet. Budskapet: "Jeg savner Åmli". Foto: FOTO: JON ANDERS SKAU
HJEMMEFAVORITTEN: Jonas Alaska sto på scenen lørdag kveld og fikk en solid klem av pappa og festivalsjef Trond Aslaksen. Foto: Jon Anders Skau
VISEPOET: Konserten med Stein Torleif Bjella var et høydepunkt under festivalen. Foto: FOTO: JON ANDERS SKAU
PUBLIKUM: Silje Haugland (f.v.), Espen Larsen og Ingvild Lindstøl Larsen hadde tatt turen fra Arendal. -Det er noe spesielt med stemningen her, og så er det et veldig rendyrket program, sier de. Trioen så først og fremst fram til hjemmefavoritten Alaska. Foto: FOTO: JON ANDERS SKAU

ÅMLI: Søndag morgen høljet det ned over festivalområdet i Åmli. Regndråper store som kongler. Noen timer tidligere var det sol og publikumsrekord under Heimover.

Arrangørene var heldige med været. Men ellers har suksessen lite med flaks å gjøre.

Tekst og musikk

Hyllesten Jonas Alaska mottok av publikum i Åmli var som forventet. Han er bygdas popstjerne. Den som gjør innbyggerne stolte. Festivalens suksessformel ble illustrert lenge før dét, da Stein Torleif Bjella sto på scenen tidligere på kvelden.

Han er ikke lokal. Og han er ingen popstjerne. Han er en formidler. En historieforteller. Og historiefortellere har sjelden en plass på musikkfestival. De drukner i støy. Vanligvis. Men ikke i Åmli.

De 500-600 menneskene som var til stede da Bjella spilte, var kommet for å lytte. Blikkene var rettet mot scenen. Oppmerksomheten var rettet mot musikken — og tekstene. Lyrikken hang til og med på små faner rundt omkring på festivalområdet.

— Unikt

Det er mange musikkfestivaler i sommer, og de fleste av dem fokuserer først og fremst på festen. Heimover har en annen suksessformel. De har full fokus på musikken. Og: De forsterker det som er Åmlis særpreg. Intim idyll. Det preger bygdas natur, og det preger festivalen.

— En liten, intim festival som fokuserer på låtskriving. Det er ganske unikt, sa Stein Torleif Bjella til Fædrelandsvennen i forkant av sin konsert. Og la til:

— Det er perfekt.

Derfor kommer også folk utenfra. En solid andel av de 1600 besøkende under helgens festival var tilreisende. Fra nabokommunene, og fra Oslo.

Vennlig

Åmli har hatt en hel del negativt fokus rettet mot seg de siste årene. Om uførestatistikken, der de lå øverst i landet. Heimover har vært med på å vise fram en annen side av bygda. Og menneskene. Som virker å være vennligere og mer positive enn noen andre folkeslag.

— Halvparten av låtene mine handler om å komme hjem til Åmli, sa Alaska fra scenen.

Og det er ikke lenger så vanskelig å forstå hvorfor.