SELJORD: – "Jeg er ikke så glad i country, men jeg liker veldig god musikken din." Det får jeg ofte høre.

Det sier Steffen Jakobsen, mannen med den dype basstemmen som ble nummer tre i årets Idol på TV 2. Han og Idol-vinner Siri Jensen har denne sommeren besøkt alle de store countryfestivalene. Det er sjelden kost. I motsetning til tidligere Idol-vinnere, som gjerne tviholder på popmusikken, har Jensen og Jakobsen hele tiden vært klar på at countrysangeren har stått deres hjerte nært.

Derfor har norske countryfestivaler valgt å sette opp Idol-deltagere på plakaten.

Stor stas

– Det er veldig stas at jeg har fått være med på alle de store countryfestivalene i sommer, det er det jo ikke alle som får. Det er gøy å vise frem musikken som ikke alle spiller rundt omkring. Jeg har fått noen tilbakemeldinger fra folk om at de kanskje ikke er så glad i countrymusikk, men de liker Steffen Jakobsen. Og da har jeg vel lykkes, sier 23-åringen til Aftenposten.

Denne sommeren har han spilt på Skjåk, Vinstra, Breim og Seljord. Fredag kveld skapte Jakobsen elektrisk stemning blant de yngste festivaldeltagerne på Seljord. I kveld står han og Siri Jensen sammen på hovedscenen før Vassendgutane.

Flere og flere

– Jeg føler det er enda flere som begynner å like country, og som også spiller country i band. Jeg håper i alle fall at vi skal klare å endre oppfatningen av at country er veldig harry, sier han.

I FOKUS: Steffen Jakobsen har vært på mange countryfestivaler i sommer og er populær blant countrykjenninger, samtidig som han åpner dører for nye. Foto: Arve Henriksen

Siri Jensen gikk helt til topps i Idol, det tror hun skyldes at hun sang mange countryinspirerte låter gjennom konkurransen.– Jeg tror ikke jeg hadde kommet særlig langt i konkurransen hvis jeg bare hadde sunget vanlige poplåter. Det må være noe som er annerledes. Og den måten countryfolket engasjerer seg på, bidro sikkert til at jeg fikk mange stemmer fra disse. Det er mange der ute som ønsker at countrymusikken skal komme enda mer frem, og da stemte de kanskje på Idol, sier Jensen.

Ikke nok med at festivalene har invitert Jakobsen og Jensen. I kveld står også den amerikanske artisten Bo Bice på hovedscenen på Dyrsku-plassen i Seljord. Bice kom på en andre plass i den fjerde sesongen av American Idol, kun slått av countrystjernen Carrie Underwood. Det er etter det Aftenposten kjenner til første gang at en Idol-vinner opptrer på en norsk countryfestival.

– Jeg håper jeg kan bidra til å få nye grupper til å begynne å høre på country. Det er i alle fall dette jeg har lyst til å drive med videre fremover. Jeg går selv på musikklinjen på videregående, og der har det ikke vært kult å spille country.

Jeg både håper og tror at den oppfatningen er i ferd med snu. Country kan være populærmusikk det også, sier hun.

Jensen tror mye skyldes en misoppfattelse av sjangeren.

Misoppfatning

– Folk i Norge har misforstått det med country, de forbinder det utelukkende med en rølpete bygdegreie. Men lytter du til Brad Paisley, Tanya Tucker eller Alison Krauss så er det noe helt spesielt, ikke minst tekstene. De beskriver hverdagslige ting på en litt annerledes måte. Det er noe folk kan kjenne seg igjen i, sier hun.

— Viktige døråpnere

— Siri Jensen og Steffen Jakobsen er begge viktigere døråpnere for nye tilhengere som ikke har hatt noe forhold til country tidligere. Vi ser jo at de har en veldig stor fanskare der ute. Derfor er det veldig viktig at de får sjansen til å komme ut og spille på countryfestivalene. Det er eneste muligheten de har til å få vist seg frem, sier Roger Wernerson, leder av Norsk Countryforbund.

Han mener det hviler en plikt på festivalene til å slippe til nye norske countrynavn. Både countryfestivalen på Breim og på Seljord kjører derfor egne konkurranser for amatørband. I Seljord får vinneren av Sjøormcountry lov til å innlede på hovedscenen lørdag kveld.

— Om så det bare er fem band som deltar i en slik konkurranse, så er det fem band mer enn ikke noe. Det er viktig for rekrutteringen, sier Wernerson.

Countryveteranen og leder av Norsk America Forum, Ottar Big Hand Johansen er av samme oppfatning.

— Både Steffen og Siri, som er veldig gode, får tak i et yngre publikum. Det er veldig greit for rekrutteringen. Countrysangeren har jo gått veldig i bølgedaler og slitt litt med et dårlig rykte. Men ting er i ferd med å snu, se bare på populariteten til Ida Jenshus. Hun drar også mye yngre folk. I tillegg har countrymusikken også blitt profilert gjennom flere artister i Melodi Grand Prix, senest Lucky Lips i år, sier han.