KRISTIANSAND: — Vi begynte med dette prosjektet da vi fikk høre at båten ville bli hugget opp om ingen tok seg av den, sier Ole Geir Feste.

Sammen med en gruppe på fire andre entusiaster opprettet han for sju-åtte år siden Varebåden Birgitts venner, og resultatet har blitt en ny utendørsscene med plass for snaut 300 mennesker.

Fredag er denne klar for innvielse med artister som Jan Engervik, Øystein Tveiten, Ivar Bøksle, Frik Hougen og Festes eget band Festes med datteren Nina Lund Feste inkludert.

— Det er både sørlandsk og maritimt dette, så det er naturlig at det blir visekveld på åpningen. Ordføreren har lovet å komme og åpne den, og vi håper å få det til slik at det kommer motorlyd fra høyttalerne når han har trykket på knappen inne i styrehuset, sier Feste.

500.000 kroner

De andre som er med i Varebåden Birgitts venner heter Petter Kristoffersen, Vidar Tønnessen, Bjørnar Martinsen og Thomas Aanundsen. Ved siden av vesentlig egeninnsats har de også fått støtte fra lokalt næringsliv og kommunen.

— Vi har nok fått tigget til oss en halv million kroner i støtte til sammen, sier Feste.

Vareruta Amfi er plassert rett ved idrettsbanen på Lindebøskauen. Her har dugnadsgjengen fått bygget tribune av betong, og det er altså varebåten Birgitt som utgjør scenen.

— Den er bygget i Hardanger i 1931, og fram til 1954 var den fiskebåt. Da ble den satt inn i varetrafikk mellom Kristiansand og Flekkerøy, og fram til 1973 var den selve livsnerven til øya. Den hadde anløp fem forskjellige steder på øya. Jeg husker at vi som guttunger sto og så på de gule kassene fra Hennig-Olsen med is, sier Ole Geir Feste.

Sank tre ganger

Men i 1973 kom ferja mellom Møvig og Flekkerøy, og M/S Birgitts varetransport ble overflødig.

— Båten har vært på havets bunn hele tre ganger, og den ble satt inn i singel- og sand-trafikk i årene etter. Jeg har vel en mistanke om at den kan ha blitt litt tungt lastet. Men der den nå ligger kommer den ikke til å synke igjen, såpass er sikkert, sier Feste tørt og kikker på asfaltdekket rundt skipsplankene.

Oppe på scenen står en kopi av ei typisk flekkerøysk egnebu, og inne i den skal det rigges til en kulturhistorisk utstilling som forteller hvordan varetrafikken til øya foregikk i gamle dager.

Ildspåsettelse

På den andre siden av scenen sto det inntil for to år siden en såkalt sjedd, eller altså ei vare- og ventebu som ble brukt den gangen Birgitt gikk i varetrafikk.

— Den brant ned etter at noen ungdommer ble litt for ivrige med bruk av fyrstikker. Vi var ikke så veldig fornøyde da det skjedde, sier Feste med erkesørlandsk understatement.

Sjedden var en av fem som sto plassert på Birgitts anløpssteder på øya, og meningen er at man i tidens fylde skal bygge den opp på nytt. Men selv om sjedd mangler har altså Kristiansand fått en ny utendørsscene med muligheter for mer enn bare visesang.

— Den ligger sånn til at jeg tror vi kan ha både rock og nattjazz uten at noen tar anstøt av det, sier Ole Geir Feste.