KRISTIANSAND: I Honningbarnas "Fri Palestina" synger bandet om jødisk religion som bakgrunn for okkupasjonen. De bruker uttrykk som "etnisk rensing" og "bur inne sionistene" og går langt i å sammenligne Israel med nazistene(les teksten i faktaboksen til høyre).

— Intensjonen bak teksten er nok god, men jeg reagerer på argumentasjonen. Når Honningbarna begynner å generalisere, kan de bidra til å opprettholde de gamle mytene om jødene, sier Aslak Brekke, direktør ved Stiftelsen Arkivet.

Bandet fjernet teksten da deres CD ble lansert i Tyskland, og mente de ble sensurert fordi de fikk beskjed om at teksten var drøy. Brekke sier han ikke er overrasket over reaksjonene i Tyskland og mener bandet har trådd feil. Selv om han setter pris på at bandet engasjerer seg i palestinernes sak.

— Det gjennomgående problemet er generaliseringen av jødene som gruppe. Da kommer lett konspirasjonsteoriene. Og jeg merker at jeg reagerer når sammenligningen med nazistene kommer. Dette er ikke Holocaust, og det er svært få hendelser i vår tid som kan sammenlignes med det.

Antisemittisme

Honningbarna ble tidligere i sommer dratt inn i debatten om norsk antisemittisme da forfatter Kaj Skagen skrev en kommentar i avisen Dag og Tid.

Skagen mener Honningbarna i sin sang "gjev Israel rolla til nazistane og knyter saman jødisk religion med etnisk reinsking".

Skagen mener at kritikken av Israel i Norge går så langt at den i stedet blir antisemittisk. Han viser til undersøkelsen "Antisemittismen i Norge" som nylig kom. 38 prosent av de spurte mener at Israels behandling av palestinerne kan sidestilles med måten jødene ble behandlet på under andre verdenskrig.

"Ein treng ikkje vere jødisk idèhistorikar for å rekne slik identifikasjon av Israel med Nazi-Tyskland som antisemittisk", skriver Sagen.

Skagen vil ikke utdype sine synspunkter overfor Fædrelandsvennen fordi temaet er så brennbart i Norge, og fordi han helst uttrykker seg skriftlig.

Farlig sammenligning

Aslak Brekke mener Honningbarna bommer når de drar inn jødeforfølgelsen som argument.

— De tillegger ofrene et ansvar fordi de er ofre. Det er en argumentasjon du møter i enkelte sammenhenger: at israelerne i hvert fall burde skjønne. Det er det samme grepet som Jostein Gaarder brukte i sitt famøse innlegg i 2006 der han blander inn ugjerningene under krigen. Det blir ikke bra.

— Men det er vel forskjell på en politisk kommentar og en rockelåt fra Honningbarna?

— Absolutt. Men når man ser hvor lett jødehatet kommer opp igjen, skal man være forsiktig med hvordan man uttrykker seg. Derfor synes jeg vi skal diskutere dette. Ikke for å ta de andre, men heller komme med konstruktiv kritikk slik at vi kanskje kan lære noe om når man har gått for langt, sier Brekke.

— Men historien om jødeforfølgelsene blir vel også misbrukt av de som støtter Israel?

— Ja, dette slår flere veier, og argumentet om antisemittisme kan bli spilt for raskt ut. Jeg synes Det Mosaiske Trossamfunnet klarer å balansere dette. I en del kristne, konservative sammenhenger synes jeg derimot at det blir mer misbrukt.

Vil ramme sionismen

Honningbarnas Edvard Valberg mener kritikerne ikke har forstått at det er den ekstreme sionismen de vil ramme med sin tekst.

— Vi er på ingen måte imot jøder. Vi har ikke noe mer imot dem enn muslimer og kristne. Det vi er imot, er den ekstreme sionismen. Det er et faktum at denne skiller mellom "det utvalgte folk" og andre, og det er ikke til å komme bort fra at den ideologien minner om andre apartheidregimer, sier Edvard Valberg i Honningbarna.

Han har skrevet teksten Fri Palestina, og har opplevd heftig nettdebatt da det ble kjent at den ikke kom med da platen deres ble lansert i Tyskland.

— Vi vil at folk skal reagere på det vi har skrevet. Derfor er den også skrevet med ekstra brodd, sier Valberg.

— Dere blir kritisert for å sammenligne palestinernes situasjon i dag med jødenes lidelser under krigen?

— Det som skjedde mot jødene og andre grupper er helt forferdelig, og i en helt annen skala. Men da er det også utrolig rart at et folk som har blitt utsatt for så mye skal bli så opptatt av sin egen religion at sionistene okkuperer landområder ulovlig, bryter FN-resolusjoner, setter opp en massiv mur og dermed skaper verdens største fengsel. Forøvrig med hjelp av norske våpen. Staten Israel har blitt helt annerledes enn den var da den startet opp, sier Valberg.

Han mener det er helt relevant å sammenligne retorikken hos sionistene med retorikken som er blitt brukt av rasistiske regimer som nazistenes.

— Sionistene bruker en retorikk der de selv er det utvalgte folk med en spesiell rett til et landområde. Det minner om apartheidregimers ideer om hvem som er suverene, og det er helt rett å bruke det i en tekst som er satt på spissen, sier Valberg.