I BYGDESENTRET: Det er i bygdesentre og turistdestinasjoner de skal danse, og forleden opptrådte Kulturpatrulja i Valle sentrum. Fra v. Birgit Anette Helle og Tor Espen Helle, Sigrid Jore og Sigrid Berg. Tor Hoslemo spilte Fanitullen. Foto: Johs Bjørkeli

KULTUR/VALLE: Tor Hoslemo, 20 år gammel fra Bykle og nyslått vinner av Landskappleiken på Voss i klasse B, svinger buen i en "Fanitullen" så drivende at man skulle tro han befant seg i ei årestue i Bygland, ikke midt i sentrum i Valle.

Det gjorde han så godt forleden at danserne og kvederne Tor Espen Helle (33), Birgit Anette Helle (27), Sigrid Jore (25) og Sigrid Berg (29) ikke en gang la merke til bilene som sto tett plassert opptil danseplassen utenfor Hasla, og motorsyklene som brølte inn på Esso. Men de fleste motorsyklene brølte ikke ut igjen. Førerne blandet seg med bygdefolk og andre turister for å få med seg kveding, slåttespill og dans i ekte setesdalstradisjon.

Selvsagt vakte setesdalsbunadene og sølvet stor oppmerksomhet også. De færreste av de utenlandske turistene hadde sett noe slikt glitre i norsk sommersol.

Spleiselag

— Et glimrende innslag, mener Anna Stella Karlsdottir, sjefen for Setesdalsmuseet. Museet og Visit Setesdal har spleiset på gildet slik at arvtakerne etter blant andre Kirsten Bråten Berg, Hallvard T. Bjørgum og en rekke dyktige dansere skal kunne få stoppet turistene litt lenger på et av de mange stedene de gir gratisshowene.

Avslutter i Lillesand

Da Fædrelandsvennen møtte dem i Valle hadde de opptrådt for cruiseturister i Glashytta på Bygland og i Hovden sentrum. Videre gikk turen til Troll Activ på Evje. Den 11. juli skal de til Bygland igjen under NM i Akro, den 12. juli på Neset camping og 13. juli under slåttedagen på Rygnestadmuseet i Valle.

Sommerturnéen avsluttes i Lillesand den 27. juli.

— Det er bare å gå inn på Facebook-sida vår, Kulturpatrulja, så finner du resten av turnélista, forteller Sigrid Jore. Hun er kveder, munnharpe- og fløytespiller, og en dyktig danser.

- Forutsigbarhet

Karlsdottir forteller at da hun fikk spørsmål fra Visit Setesdal om å delta økonomisk i prosjektet Kulturpatrulja, nølte hun toppen et halvt minutt før hun sa ja.

— Dette har jeg tenkt på lenge, men vi må nå sørge for forutsigbarhet ved å lage en fireårsplan, slik at dette ikke bare blir et blaff, sier hun.

— Kjempemoro da Lasse Eidskrem i Visit Setesdal ringte meg og lurte på om jeg kunne sette sammen et lag, sier Sigrid Jore.

— Det var ikke vanskelig å vite hvem det skulle bli, sier hun, og smiler til de fire andre deltakerne, som hun også har danset, sunget og spilt med i gruppa Sæbyggjan.

Arvtakerne

Det har gått opp og ned med interessen for folkemusikk og folkedans blant de unge i Setesdal. Men i dag er miljøet stort og solid mener arvtakerne som nå er folkemusikkens sommerpatrulje i Setesdal.

— Ikke minst er det et veldig godt dansemiljø på Austad i Bygland, sier Tor Espen Helle.

Sigrid Berg og Sigrid Jore er fra henholdsvis Rysstad og Valle, men bor begge for tiden i Oslo. De forteller om stor interesse for folkemusikk og dans i by og bygd.

Sigrid Berg er for øvrig datter til den kjente folkemusikeren Kirsten Bråten Berg. At hun har vært en stor inspirator for de unge arvtakerne er tydelig. Her ser du deres svar på følgende spørsmål:

1. Hvem har du lært av og blitt inspirert av?

2. Hva er din største eller morsomste opplevelse som folkemusiker/danser?

3. Hva er du aktuell med framover?

Tor Espen Helle, sauebonde, Valle:

1. Kirsten Bråten Berg.

2. Å vinne B-klassen under Setesdalskappleiken.

3. Holde kurs i folkedans.

Birgit Anette Helle, fagarbeider SFO, Valle:

1. Kirsten Bråten Berg.

2. Åpningsshowet i Kilden, å vinne B-klassen under Setesdalskappleiken, trampeklappen under Landskappleiken.

3. Gi ut plate.

Tor Hoslemo, bonde og spillemann, Bykle:

1: Marton Laksesvela, Vidar Lande med flere.

2. Vant klasse B hardingfele under Landskappleiken på Voss nylig.

3. Gi ut plate.

Sigrid Jore, musikkstudent, Valle/Oslo:

1. Kirsten Bråten Berg, Ingebjørg Vegestog Homme, Birgit Rike Lund.

2. Førdefestivalen og en artig munnharpediskusjon i Serbia med den finske ambassadøren.

3. Gi ut plate.

Sigrid Berg, PP-rådgiver, Valle/Oslo:

1. Gjett! (datter til Kirsten Bråten Berg, red. anm.)

2. Gitt ut plata Eisemo med gruppa Ugagn i januar.

3. Gi ut plate.