KRISTIANSAND: — Vi har fått politisk marsjordre, og setter i gang, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe. Han har tent lommelykten for å lete etter 400.000 kommunale kroner til tv-satsingen "Sommer i Dyreparken".

Det var i kommunalutvalget tirsdag kulturdirektøren presenterte en ide fra Kristiansand Dyrepark og produksjonsselskapet Monster. Den går ut på å lage et prøveprosjekt på fire sommershow fra Dyreparken etter modell fra seersuksessen "Allsang på grensen". Showene skal vises i mai og juni i år, og nå ber serieskaperne om kommunalt tilskudd på 100.000 kroner for hvert show. Kristiansand forespeiles tung markedsføring i bytte for pengene.

LETER: Kulturdirektør Stein Tore Sorthe lover at pengene til TV-showet ikke tas fra kulturbudsjettet.

— Det blir vist en 20 sekunders vignett med bilder fra byen og omgivelsene, i tillegg til redaksjonelle innslag med sommerminner fra Kristiansand. Det er stor PR-verdi i en slik tv-sending, sa Sorthe til politikerne.

Ikke papegøyeskrik

Programmet vises i aller beste sendetid, nemlig klokka 20 på lørdager, og skal vare en time. Selve showet varer imidlertid i to timer. Det skal ikke bestå av papegøyeskrik og sebravrinsk, men snarere musikalske bidrag fra kjente artister.

Politikerne syntes dette hørtes besnærende ut, men varaordfører Jørgen Kristiansen uttrykte en viss skepsis:

- Jeg lurer jo på hvem som skal betale for dette, men det virker som en spennende ide. Samtidig lurer jeg på om Dyreparken trenger dette. Er de i stand til å ta imot flere gjester enn de allerede gjør? Jeg synes ikke vi skal binde oss i fire år, men tviler meg fram til at vi skal være med i ett år, sa Kristiansen.

- Genial

APs Abdullahi Alason syntes på sin side ideen var genial, og Hans Otto Lund (H) var ikke helt uenig:

— Dette er ganske spennende. 20 sekunder på et så sterkt medium som tv er ganske mye. Da kan vi reklamere for Aquarama og kanskje særlig Ravnedalen som nok ikke er så godt kjent blant den jevne turist. Jeg synes vi skal bruke 400.000 kroner i utgifter til inntekts ervervelse, sa Lund.

Dyreparkens direktør Per Arnstein Aamot sier dette:

- Jeg vil si et rungende "ja" til spørsmålet om vi har plass til flere gjester. Vi hadde våre beste besøks-år de sesongene "Dyrepasserne" gikk på TV2, og vi vet at en slik serie kan styrke omdømmet vårt i enda større grad, sier direktøren. Det er Dyreparken i samarbeid med produksjonsselskapet Monster som har utviklet ideen.

400.000 fra Visit Sørlandet

— Vi ser for oss et lettbent sommershow fra Kjuttavika, og det skal være rettet inn mot barnefamilier, sier Aamot. Kristiansand Dyrepark har satt av 1,5 millioner kroner til prosjektet. Også andre lokale næringsinteresser har meldt seg på.

— Foreløpig kan jeg ikke si hvem det er, sier han.

Visit Sørlandet har imidlertid skrapt sammen 400.000 kroner i samarbeid med Visit Kristiansand og reiselivsbransjen.

— Dette er et spleiselag. Interessen fra næringen er stor. Vi har presentert ideen for overnattingsbransjen, feriesentre og campingplasser og spurt om dette var noe de hadde interesse av å være med og bidra til. Svaret var et klart "ja", sier Heidi Sørvig, leder i Visit Sørlandet.

— Dette vil bety god og viktig markedsføring for Kristiansand og Sørlandet som feriemål, og det er mye mer effektiv enn for eksempel brosjyrer og annonsering, sier hun.

Produksjonsselskapet Monster har i syv år laget salgssuksessen "Allsang på grensen". I intervju med Fædrelandsvennen bekrefter selskapets salgssjef Dag Arne Midtbø at han samarbeider med Kristiansand Dyrepark om dette prosjektet. Han sier mye annet også.

Senere på dagen sender han imidlertid en epost der han forteller at det ikke er Monsters policy å kommentere programmer som ennå ikke er satt opp og avtalefestet.

Ikke kulturbudsjettet

I mellomtiden har altså kulturdirektør Stein Tore Sorthe begynt å lete etter 400.000 kommunale kroner.

— Jeg kan love at pengene ikke blir tatt fra noen for at de skal gå til dette i stedet. De tas altså ikke fra kulturbudsjettet, sier Sorthe.

Det er i under budsjettrevisjonen i forbindelse med første tertial bevilgningen eventuelt kommer i stand.

— Det vil skje i begynnelsen av juni.

- Er ikke det litt sent når serien skal være i gang allerede da?

— Formaliteter er formaliteter. Vi har fått marsjordre på dette, og setter i gang, sier Sorthe.