KRISTIANSAND: Det sier billedkunstner Per Fronth som står med en skattbar inntekt på 3,4 millioner kroner. Sammen med kolleger som Kjell Nupen og Frank Brunner ligger han i det øvre sjikt på den skattekulturelle rankinglisten, og bidrar med over 1,8 millioner i skatt.

— Jeg har en dement mor som bor på sykehjem, og sykehjem må betales for også av meg. Det er nemlig ikke sånn at kunstnere bare suger penger ut av statskassa, fastslår Fronth som hadde en rekke vellykkede salgsutstillinger i 2012. — Noen av oss er så heldige å få det til, og vi jobber knallhardt for å klare det. Det er veldig hyggelig at den innsatsen jeg daglig gjør på verkstedet blir verdsatt av så mange, og det inspirerer til videre innsats, sier han.

— Penger er imidlertid ingen motivasjonsfaktor for meg. Det som betyr noe er å lage best mulig kunst. Samtidig er det viktig å forstå seg på økonomi også for kunstnere, understreker Fronth.

De svært lave inntektene som oppgis for mange kulturarbeidere må imidlertid tas med store doser salt. De fleste opererer med enkeltmannsforetak, og reell inntekt går derfor ikke an å lese ut av likningstallene.

Heller ikke for Per Fronth sier skattelikningen hele sannheten om hans økonomi:

— Jeg har også verdier i firmaer som ikke er synliggjort her, sier han.