KRISTIANSAND: Skuespiller Anne Ma Usterud, nylig aktuell som den giftesyke husholdersken Magdelone i «Den stundesløse», mener det bør være nulltoleranse for all bruk av mobilaktivitet under forestillinger, og understreker at dette kan være svært forstyrrende for skuespillerne.

— Ja, vi legger selvfølgelig merke til at folk sitter med mobilen. Vi ser at det lille lyset fra telefonen slår opp i ansiktet på folk, så spesielt under monologer og roligere deler kan dette ødelegge for konsentrasjonen.

Hun har ikke opplevd dette problemet under «Den stundesløse» på grunn av et høyt tempo på scenen, men understreker at dette er et generelt problem for skuespillere i dag.

— Jeg forstår at noen har behov for å tvitre og slikt, men det gjør man bare ikke inne i en mørk teatersal. Det er respektløst både overfor oss skuespillere og andre publikummere. Hvorfor går folk på forestilling når de skal tvitre eller sitte på Facebook? Kan de ikke gjøre dette før de går inn i salen? spør Usterud.

God reklame

— Dette er en ny problemstilling for oss som vi vurderer fortløpende. I utgangspunktet oppfordrer vi folk til å vise normal folkeskikk og respekt, samtidig er det slik at vi lever i en medieverden hvor bruk av sosiale medier stadig blir mer vanlig. Noen vil nok derfor oppleve det som underlig om vi ikke tillater normal bruk av dette, forteller salgs- og informasjonskonsulent ved Kilden teater- og konserthus, David Holme. Han har også ansvaret for kulturhusets tilstedeværelse på internett og sosiale medier.

I følge Statistisk sentralbyrå er rundt tre av fem nordmenn aktive på sosiale nettsamfunn, og det å sitte på Facebook, Twitter, Instagram og lignende under kulturelle arrangementer er en økende trend. Spesielt blant de unge.— Til nå har vi ikke opplevd dette som et stort problem, men det er klart at det hele tiden er en avveining mellom publikums helhetsopplevelse under en forestilling opp mot behovet folk har for å kunne tvitre eller bruke andre sosiale medier under våre arrangementer. Vi ser at flere skriver om arrangementene våre på nettet både etter, men også under selve opplevelsen, og det er klart at det er god reklame for oss, sier Holme.

Uforståelig

Anne Ma forstår at Kilden ikke kan sette opp masse regler og forskrifter, men håper derfor at folk forstår dette selv.

— Jeg regner med at folk er såpass oppegående at de ikke sitter med mobilen mens det står levende skuespillere på scenen. Hva er vitsen med å betale flere hundre kroner for en forestilling, og så sitte med mobilen? Jeg forstår det bare ikke, avslutter hun.

Ingen tiltak per i dag

David Holme ved Kilden understreker at det selvfølgelig er en forskjell mellom en teatermonolog i en mørk sal og en rockekonsert i en delvis opplyst konsertsal. Han mener at Kilden derfor ikke kan være for bastante hverken den ene aller andre veien.

— Vi har et stort publikum å ta hensyn til, blant annet de eldre, og vil derfor være påpasselig med å gi beskjed hvis noen mennesker er til sjenanse for andre. Men det vi ser er at stadig flere av Kildens publikum befinner seg på sosiale nettsteder og vi har et mål om å være der mennesker er. Så ja, vi ønsker generelt sett at folk skal kunne få tvitre og blogge fra våre arrangementer, og har derfor ingen tiltak mot dette per i dag, sier han.