KRISTIANSAND: Kristiansand kommune vil hente ut rundt 1,5 millioner kroner i året fra kinoen, mot 500.000 kroner i dag. Kinosjefen frykter for tilbudet.

— Det er for mye fokus på økonomi og utbytte, og for lite snakk om hva de vil med kinoen, sier kinodirektør Petter Benestad.

- Er det ikke greit at kommunen skal tjene penger på dere?

— Hvis det er eneste mål, så kan de like gjerne selge, svarer direktør Benestad.

Tredobbelt krav

Kristiansand kommunes handlingsprogram 2013 til 2016 budsjetterer med å hente ut cirka halvannen million kroner i året fra kinoen. Det er tre ganger så mye som tidligere krav.

I en eierskapsmelding foreslås det at dette gjøres ved at kommunen henter ut 12 millioner kroner fra kinoens egenkapital, og låner det tilbake til kinoen. Dermed vil kommunen tjene 700.000 i renter hvert år. Dette må kinoen betale uansett om det går bra eller ikke. I tillegg legges det opp til et utbytte på 50 prosent av overskuddet. Ifølge kinodirektøren blir det rundt 1,5 millioner i året. Kulturstyret vedtok dette enstemmig i forrige uke.

Svekker tilbud

— Utbytter i denne størrelsesorden kan bety svekkelse av kinoens tilbud, blant annet ved dårligere filmtilbud og eventuelt også nedleggelse av Barnefilmfestivalen, skriver Benestad i et tilsvar. Til Fædrelandsvennen sier han at det ikke lenger er fare for festivalen. Likevel liker han ikke planene.

I dag, tirsdag, skal kommunalutvalget behandle saken. Den er berammet for bystyret 13. februar.

— Vi ville helst hatt det som det er, sier Benestad.

Det som skuffer ham mest er at kommunen absolutt vil diskutere utbyttepolitikken nå, før politikerne har bestemt seg for om de skal selge kinoen.

— Kan de ikke heller si noe om hva de vil med kinoen, hva slags tilbud de vil gi til befolkningen? Meldingen handler jo kun om penger, ikke om innhold, sier Benestad.

Ikke lokal støtte

Han opplyser at kinoen selv tok initiativ til å diskutere utbyttet. Men de hadde et helt annet utgangspunkt.

— Vi ønsket å gi noe av overskuddet til lokal filmproduksjon, og da spesielt spillefilmer. Vi synes det var en god idé som hadde gitt en stimulans som vi igjen kunne hatt nytte av. Lokale filmer gir godt besøk, mener Benestad. Dette blir kontant avvist.

— Eier kan ikke se at det er korrekt av styret å foreslå at deler av et eventuelt overskudd skal gis som tilskudd til lokal filmproduksjon. Tanken kan være god, men til syvende og sist er det et eierspørsmål hva man velger å disponere selskapets resultater til, står det i meldingen.

Kristiansand kino driver kino i Kristiansand, Farsund, Arendal og Grimstad. Driften gir ifølge en rapport fra Deloitte jevnt over dårligere resultater enn tilsvarende kinoer i Norge. Omsetningen er på rundt 70 millioner kroner og gir et overskudd på tre millioner kroner.

— Slik kinoen går nå så har vi råd til å oppfylle utbyttekravet. Men slik det legges opp må vi betale i både gode og dårlige år, sier Benestad.

TJENER PENGER: Kinodirektør Petter Benestad mener for stort utbytte kan svekke kinotilbudet. Foto: Kjartan Bjelland