SLAKTER: Fylkesleder Elisabeth Smith i Human-Etisk Forbund Vest-Agder mener Lisa Williams driver humbug og slår mynt på publikums sorg. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — Dette er humbug! Jeg synes det er dårlig gjort å sko seg på andres sorg og lengsel etter å møte avdøde slektninger og venner. Jeg synes ikke Kilden skulle sluppet inn dette, sier Elisabeth Smith.

Fylkeslederen i Human-Etisk Forbund Vest-Agder er ikke begeistret for at det verdenskjente mediet Lisa Williams har fått leie Kilden til å sette opp showet "Messages from beyond" 12. september. Her er snart alle billettene til 575 kroner stykket utsolgt. Også i de sju andre kulturhusene Lisa Williams opptrer i på denne norgesturneen ligger billettprisen mellom 500 og 600 kroner. Flere av showene har vært utsolgt, og turneen avsluttes i Kilden.

Tirsdag opptrådte hun i Stavanger Konserthus.

"Det som gjer at denne kvelden fyller meg med stigande ubehag, handlar ikkje om at Williams har kome opp med ein lukrativ forretningsidé basert på nesten ingenting, men når ho lagar underhaldning og show av og med menneske som er på sitt mest sårbare," skriver journalist Jan Zahl i Stavanger Aftenblad.

Les hele omtalen av showet her.

Åndeverdenen

HEF-leder Elisabeth Smith får støtte av biskop i Agder og Telemark Stein Reinertsen:

— Det er betenkelig dersom noen tjener seg rike på å formidle kontakt med de døde. Dette er noe Bibelen fraråder, og i kirken tror vi ikke på kontakt med de døde, sier biskopen.

Showet går ut på at Lisa Williams tilsynelatende kommuniserer med åndeverdenen og formidler kontakt mellom publikummere og deres døde venner og familiemedlemmer, og hun har også tidligere trukket fulle hus på sine opptredener i Norge.

— Vi har i utgangspunktet stor takhøyde i Kilden, og Lisa Williams leier seg inn på samme vilkår som alle andre. Dette er et show hun drar Europa rundt med. Det skal svært mye til at vi ikke slipper inn noen her så lenge de holder seg innenfor normal sømmelighet, sier Gunnar Grimstad, leder for Kilden Kulturdrift.

"Sunn fornuft"

- Men er dette kultur?

— Jeg har aldri sett hennes arrangementer. Det jeg kan si er at vi også leier ut til kirkesamfunn og kurs og konferanser som ikke nødvendigvis trenger å være kultur. Vi bruker sunn fornuft og skjønn når vi ser hvem vi skal leie ut til, sier Grimstad.

- Finnes det faste statutter for hva som slipper inn i Kilden?

— Nei, det gjør det ikke.

- Leier dere ut til Lisa Williams neste gang hun kommer?

— Ja, så sant det er kapasitet gjør vi det.

"Ikke måten å bearbeide sorg"

HEF-leder Elisabeth Smith mener på sin side at showet ikke hører hjemme i et kulturhus:

— Dette burde vært gratis, hjemme hos noen, eller på hotellrommet deres. Jeg synes det blir feil å arrangere det i et offentlig hus og kalle det "kultur". Hvis mennesker har en vanskelig tilværelse fordi de savner noen, vet vi alle at de lever videre i vår bevissthet og i hjertet vårt. Den følelsen kan vi gjenskape, men noen reell kontakt med døde mennesker får du ikke, sier hun.

Om dette siste er Biskop Reinertsen nesten samstemt:

— Jeg tror ikke dette er veien til å bearbeide sorg. Det må vi gjøre på andre måter. Men Kilden må selvsagt kunne ta inn det de ønsker, og jeg kan ikke fraråde folk å gå på dette showet for å se. Samtidig er det altså slik at vi fraråder å søke kontakt med de døde, sier Reinertsen.

— Det må jo inneforstått bety at du fraråder folk å be Lisa Williams ta kontakt med de døde for seg?

— Det er riktig.