KRISTIANSAND: — De seriøse bandene tar seg ofte litt for selvhøytidelig, sier Yngve Eriksen (33), festivalsjef for Skvuppfestivalen, som er et annerledes og mer tøysete alternativ i den store sørlandske festivaljungelen. Selv kaller de seg "Kristiansands eneste festival med nøyaktig samme størrelse til nøyaktig samme tid og sted".

— Her er det viktigst å ha det gøy og morsomt, vi er ikke så opptatt av mote og sånt. Folk skal først og fremst bli underholdt, forteller Eriksen.

Opplysningsrock

Han er også vokalist i bandet Opplysningsrock, som spiller på festivalen lørdag. Et typisk eksempel på et band i Skvuppfestivalens ånd.

— Vi er et holdningskampanje-rockeband. Sangene våre handler blant annet om at folk ikke må ta heroin, ikke prostituere seg og ikke drive med terrorisme. Det er en slags parodi på alle holdningskampanjene som finnes i dag. Alle låtene våre begynner gjerne som acapella, etter hvert blir det hiphop og så blir det alltid progrock til slutt, gliser festivalsjefen som vanligvis er lærer i realfag ved Vågsbygd Videregående skole.

BYGGET SELV: De frivillige arrangørene bak Skvuppfestivalen har for anledningen bygget en egen bar på festivalområdet. Denne står for festivalens eneste inntekt. Foto: Kristin Ellefsen

— Kun en av oss i bandet er det man kan kalle en seriøs musiker. Resten gjør det for gøy. Forresten, du må hilse på bandbikkja vår. Han kalles for Opplysningsbisken, sier han i det en svart hund slikker Fædrelandsvennens utsendte på kneet.

Humoristiske band

For å underbygge tøysepoenget: I dag spilller band ved navn Ekstremt Billig Øl, Teit i Tights og Harald med støttekontakt. Og i morgen spiller blant annet bandene Turboegner, Vågsbygd Vals og Viser, Slurv og nevnte Opplysningsrock.

— Vi fokuserer mest på humoristiske band, med noen seriøse elementer innimellom, sier Eriksen som er helt klar på hvem som er hans største idol og bookingdrøm.

— Bare Egil Band hadde vært skikkelig morro å få booka. Det er nok en drøm. Jeg har hørt på ham fra jeg var bitteliten gutt, det var sånn jeg begynte å like humormusikk. Hele den gjengen der er store idoler.

Alt er gratis

Alle bandene spiller gratis på festivalen, og det er kostnadsfritt for publikum å entre festivalområdet.

— Det var rundt 150 folk her i fjor, og vi forventer nok det samme antallet i år.

- Hva slags publikum vil dukke opp her?

— Stort sett bredt utdannede mennesker. Ikke høyt utdannede, men veldig bredt. Folk mellom 25 og 35 år med veldig mange grunnfag, ler Eriksen.

Skvuppfestivalen, som arrangeres for fjerde året på rad, finner sted i en liten, koselig båkgård på Odderøya. Ikke så langt fra parkeringsplassen ved Plenen.