KRISTIANSAND: — Jeg synes ikke dette er det granne gøy! Den eneste grunnen til at jeg er med er at jeg har så vanskelig for å si nei, sier en påtatt motvillig skuespiller Ivar Brevik. Han har blitt utkommandert på kort varsel til å spille statistrollen som Viggo Axelsen i Harald Stensland og filmselskapet Tillits nye film. Den skal handle om krigshelten Odd Starheim som kapret to rutebåter langs sørlandskysten i 1942 og 1943. — Det er en veldig underkjent historie. Alle kjenner til Max Manus, men Odd Starheim fra Lista er det nesten ingen som har hørt om. Starheim var en ekte patriot, og han var en av de aller første som flyktet til England etter kapitulasjonen i 1940. Etter dette ble han rekruttert av Martin Linge, sier Stensland.

Skipskapring

I løpet av det kommende året har han tenkt å filmatisere historien om Starheim som trolig omkom under tragiske omstendigheter etter å ha kapret kystruteskipet Tromøysund i mars 1943. Skipet ble senket av tyske fly, og ingen overlevde. Før dette hadde Starheim kapret kystruteskipet Galtesund året i forveien. Denne var vellykket, og Starheim og medhjelperne klarte å føre skipet over til Skottland. Historien om disse kapringene er grundig gjengitt i Magne Hauglands bok "I natt gjelder det!" som kom ut i 2001. Harald Stensland har planlagt filmatiseringen en stund, men hadde ikke tenkt å begynne riktig ennå.

— Men så fikk jeg vite at denne båten var på vei til Fjordsteamfestivalen i Bergen, og dermed skulle passere Sørlandet. Dermed kastet jeg meg rundt, sier han. Veteranbåten D/S Børøysund holder vanligvis til i Oslo, og den er tiltenkt en viktig rolle i filmen. Her spiller den rollen både som Galtesund og Tromøysund. Før helga var Stensland og filmteamet hans med på seilasen mellom Flekkefjord og Kristiansand.

Planlegger resten

— Vi har fått filmet den på vei ut fra Flekkefjord hvor den ble kapret av Starheim og to andre motstandsfolk. Og da vi passerte Lindesnes fyr torsdag fikk vi fyrvokteren til å stå klar og filme den idet den gjorde en krapp sving. Dette har jeg planlagt, humrer Stensland fornøyd.

Nå som de viktige og potensielt kostbare skipsopptakene er i boks, må han begynne finplanleggingen av resten.

— Jeg har ikke sendt noen søknader om støtte ennå, men håper å komme under millionen i budsjett, sier Stensland. Tillit har tidligere laget to dokumentarfilmer med historisk innhold.

Kjente fjes

I likhet med de to foregående filmene satser Stensland på velvillig dugnadsinnsats fra ressurspersoner og skuespillere på Sørlandet.

— Det styrker filmen at mange kjente fjes er med i biroller, men de yngre folkene som er med og som representerer det voksende filmmiljøet på Sørlandet, de skal ha betalt for det de gjør, sier Stensland.

En viktig person som bidrar i filmen er Rolf Smith Sunde (95). Han var sjåfør for Odd Starheim og de andre Linge-karene som skulle kapre tyske lasteskip ved Abelsnes i 1943. I filmen spiller han taxisjåfør i en gammel A-ford fra 1931, sier Stensland.