Kristiansand: — Fevennen ja! Du, da Stig Inge Bjørnebye måtte gå fra Start, hva var egentlig alle de ryktene som sto på nettsidene deres? spør Trond Espen Seim.

Skuespilleren som fra og med i morgen brer seg på landets lerreter som privatetterforsker Varg Veum, virker innledningsvis mest opptatt av fotballmysterier. I «Bitre blomster», derimot, jakter han på kidnappere, drapsmenn og kjemikere med urent pulver i posen.

Østlandsk

Det er halvannet år siden det ble kjent at rollen som Gunnar Staalesens erkebergenske Veum-figur gikk til Seim. At han igjen valgte å holde på sin egen dialekt ble en regntung kamel å sluke for mange sjufjellssjeler.

— Jeg gjorde et ærlig forsøk, men det gikk ikke. Og om ikke det blir bra er det bedre å la være, selv om jeg kunne ha mista jobben på det, sier Seim.

Hovedrolleinnehaveren synes det er greit at historie, tid og personer er endret - så lenge forfatteren selv fremdeles vil vedkjenne seg produktet.

— For meg er det viktig at Staalesen synes det funker.

Staalesen

Og det gjør tydeligvis krimkongen. I et intervju med Aftenposten denne uka erklærte Staalesen seg 99 prosent fornøyd med «Bitre blomster» - én prosent trekk ble det fordi Veum snakker østlandsk.

En annen som holder på sin dialekt i filmen, er Kathrine Fagerland fra Stavanger. Hun spillefilmdebuterer som juristen Anna Keilhaug - en kvinnerolle sammensatt av flere Staalesen-figurer.

— Jeg fikk beskjed om å ikke henge meg opp i at min rollefigur ikke var i bøkene. Det gjorde det vanskeligere på den måten at jeg ikke hadde så mye bakgrunnsstoff å bygge på. På den annen side kan det bli en tvangstrøye at folk har et klart bilde av hvordan du bør være, sier Fagerland.

Varig Varg

Seim på sin side hadde 13 romaner og to novellesamlinger å koke sammen rollefiguren fra. Og resultatet skal i tillegg til i morgendagens norgespremiere, demonstreres i fem kommende Veum-filmer.

— Var du ikke redd for å bli stemplet som Varg Veum for all fremtid?

— Det er sikkert mange som mener at jeg ikke har blitt Varg Veum. Jeg har uansett spilt velkjente figurer før også, som Alex i «Clockwork Orange» - og Erasmus i «Erasmus Montanus» uten å bli nevnt i kritikken engang. Folk kjenner skuespillere som Bjørn Floberg og Bjørn Sundquist - men de husker ikke hvem de har spilt, sier Seim.

Forventer ris

Han mener filmen ikke er laget for Varg Veum-entusiaster, selv om han «håper de også synes den er ålreit».

  • Hvordan håper du folk som ikke er kjent med Staalesens bøker vil oppleve filmen?

— At de synes de har sett en ålreit spenningsfilm. Det er nok verre med dem som kjenner bøkene.

— Hva tror du om dem?

  • Jeg tror jeg vil få mye ris fra dem som tror de har eiendomsrett på Varg Veum. Men det er greit med litt ris - bare jeg ikke får bank.