Til høsten blir det dobbel dose Peter Stormare i norske kinosaler. Først i «Tatt av kvinnen» med premiere i september, deretter i den norske ungdomsfilmen «Switch» i november.

– To norske filmer på kort tid. Er du i ferd med å bli « svorsk » , Peter Stormare?

– He he, ja, kanskje det. Det er i så fall ikke noe jeg skammer meg over. Det var jævlig morsomt å jobbe i Norge. Helt superkult. Det er synd at unionen ble oppløst, spør du meg, sier svensken med base i Hollywood.

Liker små produksjoner

Merittlisten til Stormare er lang. Han har spilt i filmer som «Fargo», «Hamilton», «Jurassic Park», «Brødrene Grimm», «Constantine» og «Armageddon». Han har spilt mot navn som Tom Cruise, Jack Black, Matt Damon, Johnny Depp og Nicole Kidman. Av regissører har han jobbet med Steven Spielberg, John Woo og Joel Coen.

Da må det nesten være lov å spør seg hva som lokker en mann av hans kaliber til det forblåste nord for å skyte film.

– Jobben går ut på det samme. Det kan sammenlignes med å spille ishockey i NHL, kontra å spille hockey i norsk 4. divisjon. Man prøver uansett å score mål. Når kameraene snurrer gjør man alltid sitt beste.

53-åringen legger likevel ikke skjul på at forskjellene er der. Forskjeller som vel så gjerne går i favør mindre produksjoner.

– I store produksjoner er det ofte slik at skuespilleren kommer, gjør jobben sin, og går. Når forholdene er mindre har man bedre oversikt over hva som skjer. Man kan snakke med regissøren og de andre skuespillerne. Det blir mer som en familie som kjemper sammen for å gjøre resultatet best mulig. Det er rett og slett mer trivelig. Helt herlig, faktisk.

Roser regissør Næss

«Tatt av kvinnen» er basert på Erlend Loes roman med samme tittel fra 1993. I hovedrollen som «Han» finner vi Trond Fausa Aurvåg, mens Marian Saastad Ottesen tar seg av den kvinnelige hovedskikkelsen som «Hun». Petter Næss står for regien.

Og nettopp Næss skal ha mye av æren for det storfine besøket fra Hollywood.

– Jeg takket ja uten å ha lest manus, men det skyldes utelukkende at Petter Næss var regissør. Vi jobbet sammen under innspillingen av filmen «Håpet» i Sverige. Da fant jeg ut at han er en enormt bra fyr og en veldig begavet regissør. Petter jobber på samme måte som Ingemar Bergman og Steven Spielberg. Han er godt forberedt, og gjør skuespillerne trygge. Med en slik regissør gjør skuespillerne en mye bedre jobb, sier Stormare.

– Merkelig historie

Selv spiller Stormare en viktig bi-rolle i filmen, som badenymfen Glenn. I svømmehallen møter han hovedpersonen «Han», som har fått et brutalt møte med den kompliserte kjærligheten.

– Det er jo en litt merkelig historie. «Han» sliter med at en kvinne er kommet raskt og brutalt inn i livet hans. I svømmehallen møter han Glenn. I starten er nok Glenn litt skummel, men etter hvert blir de to venner. Glenn er som en slags psykolog for «Han» og kommer med råd om hva og hvordan han skal gjøre ting.

Stormare forteller at han leste kjapt gjennom Loes bok før innspillingen gikk i gang.

– Innholdet i boken er godt bearbeidet og ble til et spennende filmmanus. Jeg har dessverre ikke fått sett hele filmen ennå, men det jeg har sett har vært utrolig bra. Det vil være bra bare om filmen blir halvparten så morsom å se på, som det var å spille den inn.

Elsker Voss

I den norske ungdomsfilmen «Switch» spiller Stormare den vestlandske bygdeoriginalen «Tommen». Han er en aldrende snowboardekspert i en vestlandsbygd. Den unge tilflytteren Mikkel fra Oslo er ingen snowboardkjører, og blir derfor ikke godtatt i den vesle bygda.

Da «Tommen» ved en tilfeldighet møter Mikkel, bestemmer han seg for å hjelpe innflytteren med sine brettegenskaper. I ren «Karate kid»-stil foregår opptreningen fram mot den store duellen, hvor Mikkel skal til kamp mot bygdas snowboardhelt, Gaute.

Filmen ble spilt inn i snøbelagte omgivelser på Voss og i Hemsedal.

– Å spille inn film på Voss var en opplevelse. Vi spilte inn filmen etter påske, så vi hadde nesten hele stedet for oss selv. Røde Kors og lokalbefolkningen hjalp oss med alt mulig. Jeg har aldri opplevd noe lignende. Stedet er fantastisk, og menneskene er flotte, tross sin utrolig merkelige dialekt. Jeg elsker Voss, sier Stormare.

Faktisk ble oppholdet på Voss på grensen til nostalgisk for den 53-årige svensken.

– Du vet, Ingemar Stenmark vant renn der. Det gjorde besøket ekstra spesielt.

Vil jobbe mer i Norge

Stormare lot seg også imponere av regissør Ole Martin Hafsmo og de unge skuespillerne.

Hafsmo debuterer som regissør i spillefilmsammenheng.

– Det virker som om norsk film opplever en oppsving for tiden. Mange unge talentfulle mennesker er i aksjon. Faktisk så får jeg flere henvendelser fra Norge, enn fra Sverige. Det er «jättekul», synes Stormare.

For svensken håper slett ikke at «Tatt av kvinnen» og «Switch» blir de siste jobbene han gjør her til lands.

– Det ville vært fint om flere dyktige norske regissører vil ha meg med. Det er ikke til å legge skjul på at Nils Gaup er en mann jeg alltid har hatt lyst til å jobbe under.

Lever på minner fra nord

Stormare forteller at han til daglig har lite kontakt med skandinaver fra sitt hjem i Los Angeles. Det finnes rett og slett ikke så mange av dem i byen.

Det blir heller ikke til at han setter seg ned og leser skandinaviske aviser på nettet. Faktisk vet han knapt hvem som sitter ved makten i landene i nord.

– Jeg trives veldig bra i Los Angeles. Det føles som om tiden har rast av gårde, selv om det er 13-14 år siden jeg flyttet. Jeg mener man kan bo i et annet land i 30 år. Når jeg er hjemme i Sverige merker jeg at ting har forandret seg, og da ikke nødvendigvis til det bedre. Heldigvis har jeg mange gode minner fra Sverige.

– Og Norge, så klart.