KRISTIANSAND: — Jeg tror det var på tide med en fortelling der to menn er glade i hverandre, sier Bjørn Arild Ersland.

Forfatteren som i fjor var nominert til Sørlandets litteraturpris sitter med bildeboken «Modellbyggeren» foran seg. Den handler om en modellbutikkeier som har så få kunder at han bygger en modell av hele København i butikken sin. Så får han én trofast kunde, som kjøper alt han har, og det ser trist og ensomt ut før det hele ender godt.

Tilfeldig

At historien skulle handle om to menn var ikke opplagt:

— Min forrige bok «Sageren» ble litt dyster. Og selv om jeg syntes den var veldig morsom også, ville jeg ha en motvekt. Først skulle det være en varm fortelling om en mann og en kvinne, men så tok prosjektet en egen retning. På et tidspunkt måte jeg bare løpe etter manuset, og så ble det en fortelling om to menn, forklarer han.

En nærmere definisjon synes han ikke er vesentlig.

  • Jeg vet ikke helt hva det er, om det er en kompisfortelling eller homofortelling. Men det er ikke poenget, eller mitt misjonsoppdrag. Jeg tok utgangspunkt i ensomheten, og det å lage seg unnskyldninger for å møtes, forteller Ersland.

Flere plan

Igjen samarbeider han med illustratør Lars M. Aurtande - et samarbeid forfatteren mener gir boka ekstra dybde.

— Det som er tøft med en bildebok er at du kan legge inn flere plan med illustrasjonene. Denne gangen har vi virkelig boltret oss. Lars tok foto av modellene og tegnet virkeligheten. Det ga en virkelighetsforskyvning som gjør at jeg nesten ikke forstår boken til slutt, sier en smilende mandalitt.

Resultatet har blitt en bildebok han mener kan funke godt i barnehagen og enda bedre på ungdomsskolen.

Pølseidiot

Den andre boken Ersland er ute med nå, er en lettlestbok i Leseløve-serien som heter «Pølseidioten».

— Det er en erotisk bok for 11-åringer. Og jeg kan røpe så mye som at inspirasjonen er hentet fra dusjen på ungdomsskolen i Mandal, sier forfatteren.

For til tross for at han selv var en «forsiktig fyr» da han vokste opp, forsto han etter en gymtime med parallellklassen at det var vanlig å smugkikke på jentene i dusjen.

— Boken er nok en motreaksjon på for korte skillevegger, men den viser jo mulighetene også, medgir Ersland.

I «Pølseidioten» blir sjenerte Lars lurt til å kikke på drømmejenta i dusjen. Det gjør ham litt ubekvem.

  • Han har på en måte fått en hemmelighet han ikke vil ha, og så blir det hele en kamp om den kuleste dama. Men det ender utrolig bra til slutt, forsikrer forfatteren.

Solgt

Dusjdrømmeboken er allerede solgt til Danmark, og en av hans tidligere bøker «På jakt etter gull og gråstein», er nettopp oversatt til svensk og skal lanseres på bokmessen i Göteborg neste uke. Ersland jobber allerede med en ny bildebok sammen med avistegner Marvin Halleraker. Den skal handle om en oppfinnelse som fanger uvær for en ballongfabrikk.

Denne uken kan sees og høres i indre Agder, der han turnerer med Den kulturelle skolesekken og leser fra bildeboken «Tigli» - den mest lånte norske barneboken i Oslo akkurat nå.