Fredag spilte hiphop-duoen Folkefiender inn musikkvideo til låten «Ikea» på Ikea Sørlandet.

— Mareritt

— Låten handler om vår dype frustrasjon over Ikea-møbler. Det begynte med at jeg skulle flytte inn i en ny leilighet og trengte møbler, og ba Karsten om hjelp. Men vi brukte så lang tid, at det endte med at mamma skrudde sammen alle møblene for meg, forteller Kristian «Ego» Kristiansen fra Søgne om inspirasjonen til «Ikea».

Og frustrasjonen, den kommer tydelig fram i refrenget:

Fredag spilte inn hiphop-duoen Folkefiender inn en musikkvideo til sin nye låt "Ikea" som slippes 1. mai. Foto: Eva Myklebust

«Ikea er billig, men et mareritt. Hvis denne stolen vil ha beef (krig journ. anm.), så kan vi ta det dit. Flatpakka, jeg hater deg.«

Testet utstillingsdusj

Fædrelandsvennen treffer Kristiansen og Karsten «Big Daddy Karsten» Marcussen fra Arendal midtveis i musikkvideoinnspillingen. Etter å ha testet en utstillingsdusj, og hatt dukketeater i barneavdelingen, har duoen beveget seg ut på parkeringsplassen.

— Nå skal vi filme at de skal få inn dette bordet som de har kjøpt inn i en Ikea varebil, og kjøre av gårde. Når Karsten setter seg i bilen, glemmer han Kristian, kjører av gårde, og Kristian må løpe etter bilen, forteller Jan-Erik Mæland i AGF Music som filmer musikkvideoen.

Kristiansen er plassert i en handlevogn som Marcussen dytter. Vel framme ved varebilen sliter de to veldig med å få løftet det lille bordet over i bilen. Marcussen kjører av gårde som planlagt, med Kristiansen løpende etter.

- Har dere fått tillatelse til dette?

— Hehe, vel, vi tenkte at det var lettere å få tilgivelse enn tillatelse, svarer Mæland.

— Dette er jo en humoristisk video. Det er jo bare gratis reklame, legger Kristian Kristiansen til før det er klart for å filme videre.

Ikea: Bare morsomt

Varehussjef for Ikea Sørlandet, Solrun Hitland, hadde mandag ikke vært i kontakt med Folkefiender.

Etter å ha å ha få løftet et ganske så lite bord inn i varebilen tar Folkefiender en high five. Foto: Eva Myklebust

— Vanligvis vil vi at folk som gjør slike stunt tar kontakt med oss i forkant, men så lenge de ikke har filmet i kasseområdet har vi ikke noe imot at de har filmet på Ikea. - Hva synes du om at de har skrevet sang om Ikea?

— Det er bare morsomt, og de er ikke de første som har gjort det. Ole Paus har skrevet en sang om Ikea, og flere standup-komikere har også funnet inspirasjon hos oss.

Lettet

Folkefiender hadde ikke filmet i kasseområdet, og Karsten Marcussen er lettet over at Ikea ikke har noe imot musikkvideoinnspillingen.

— Det er ganske lettende å høre, for dette diskuterte vi mye, sier Karsten Marcussen som er sikker på at dette blir den morsomste låten og videoen som Folkefiender noensinne har laget:

— Nå har jeg ikke sett de ferdige klippene, men det var veldig gøy å kødde rundt på Ikea den måten. Det var mye latter.

«Ikea» skal etter planen slippes 1. mai, og er en del av Folkefienders plate nummer to som slippes i august.

— Den første plate var mørkere og kanskje mer for hiphop-hoder, mens den neste plate blir mer for det generelle publikum, sier Marcussen.