— Vi ønsker å fremstå som en attraktiv kommune å flytte til og få mange barn i. Da er det viktig at innbyggerne får et godt kulturtilbud, sier ordfører Jon Rolf Næss (Ap) i Bykle kommune. Statistisk sentralbyrå la mandag fram tall som viser at Bykle er på landstoppen i antall kroner brukt på kultur for hver innbygger. Hele 19.091 offentlige kulturkroner har kraftkommunen svidd av på kultur til hver av de 944 innbyggerne i 2013. Dette er nesten ni ganger mer enn landsgjennomsnittet på 2200 kroner.

Hva går alt dette til?

— For det første har vi gode støtteordninger for frivillige lag og foreninger som vi har rundt 30 av. Det kan være snakk om ting som speider og korps. Vi har også store arrangementer som Hovden Tour, og vi har Rekordfestivalen, sier ordføreren.

Men ikke minst holder den lille kommunen seg med både Hovden grendehus og samfunnshuset i Bykle. Her er det bibliotek, gymsal, styrkerom, bibliotek og svømmebasseng.

Kraftpenger

— Det er viktig å ha samfunnshuset som møteplass. Her har både teaterlaget og lokalrevyen sine ting, og næringslivet kan også bruke lokalene, sier ordføreren. Han forteller at Bykle har satset hardt på kultur siden kraftpengene begynte å renne inn i kommunekassa fra 1987 av.

— Men stiger folketallet?

— Vi har som mål å bli 1000 innbyggere. For fire år siden var vi oppe i 980, men så har det sunket til 945 i dag. For 25 år siden var vi 744 stykker. Det var da jeg flyttet hit, sier ordføreren.

Åseral best i vest

Bykles kulturforbruk er i norsk sammenheng enormt. Fædrelandsvennen har gått gjennom statistikkene for de andre Agder-kommunene, og mens Bykle topper i Aust-Agder, er Åseral høyest i Vest-Agder.

— Åseral-ordfører Oddmund Ljosland: hva bruker dere 7861 kulturkroner per innbygger til?

— Mye er nok knyttet til driften av kultursenteret Minne som jo har vært en omdiskutert sak hos oss. Det er investert 40-50 millioner kroner i senteret, og når det nå står her ser vi nødvendigheten av å fylle det med innhold, sier ordfører Ljosland (Sp).

Kultursenter

Han opplyser at kommunen i fjor skjøt inn 600.000 kroner til driften av kultursenteret som inntil i vinter var driftet av Natur-Expo. Nå har kommunen selv overtatt ansvaret for driften.

— Dessuten har vi Norges lengstlevende bygdeutstilling. Den er 42 år gammel, og åpner lørdag 28. juni. Vi driver også en interkommunal musikk- og kulturskole sammen med Hægebostad og Audnedal. Og det går nok også en del i støtte til Eikerapen Roots-festival, selv om dette er delt mellom nærings- og kulturmidler, sier ordføreren.

Søgne sist

Lavest i agderfylkene er henholdsvis Gjerstad i Aust-Agder med 1024 kroner per innbygger, mens Søgne har jumboplassen i vest med 1365 kroner. Fædrelandsvennen gjorde tirsdag gjentatte forsøk på å få Søgne-ordfører Åse Severinsen (H) i tale om dette. Heller ikke varaordfører Helge Andresen (H) lot seg oppdrive på telefonen.