– Det er et trangt marked, og det er de mest kresne leserne vi henvender oss til, altså tenåringer, sier Amund Hestsveen.

Sammen med Torborg Igland har han skrevet ungdomsromanen "Flukten". Boka er den første i trilogien "Beta", en ungdomsserie forfatterne har fått antatt hos Gyldendal Norsk Forlag.

– Vi tok sjansen på å sende inn et større prosjekt heller enn en enkel bok. Det er et nåløye vi er stolte av å ha kommet gjennom, sier forfatterne.

Fra og med mandag blir boka å finne hos bokhandlere på Sørlandet. Igland er fra Grimstad, mens Hestsveen, som har bodd i Kristiansand de siste ti årene, opprinnelig er fra Aurskog på Romerike. Derfor vil også bokhandlerne der satse på ungdomsromanen. I tillegg har Ark-kjeden tatt inn boka, noe som betyr at omtrent 100 Ark-bokhandlere landet rundt vil selge boka.

– Det er veldig bra, for da kjenner bokhandlerne boka, sier Igland.

"All in" etter sluttpakke

Mens den første boka lanseres, er Amund Hestsveen og Torborg Igland i innspurten av bok nummer to i "Beta"-triologien. Foto: Tore André Baardsen

Igland ga ut barneboka "Kjære Miranda... Kjære Liv..." i 2003, mens Hestsveen debuterer som forfatter. Begge har omtrent 15 år bak seg som journalister, de siste årene sammen i Fædrelandsvennen. Duoen var blant dem som tok sluttpakke under nedbemanningen i mediehuset for et drøyt år siden. Pengene har blitt brukt på ulike kurs relatert til deres nye fellesprosjekt; å formidle sine egne historier, ikke andres.

– Vi fikk ideen til boka vinteren 2012, og skrev 30 sider. Vi var fortsatt ansatt da, og hadde ikke noe tidsperspektiv. Men da vi tok sluttpakka, gikk vi "all in", sier Igland.

– Og nå har vi fem bøker liggende klar, skyter kollega Hestsveen inn og smiler.

Slik ser trilogiens første bok, "Flukten", ut.

– Nei, det får vi nå se på, svarer Igland litt mer forsiktig.De to forfatterne er kjærester, og kjenner hverandre derfor godt. Det påvirker skrivingen. De skriver gjerne et kapittel hver, eller veksler der det måtte passe dem.

– Ole, Dole og Doffen snakker i serier. Vi skriver på samme måte, sier Hestsveen, og forteller at de har brukt flere kreative metoder for å sikre flyt i språket.

Har filmmanus klar

Mens arbeidet med lanseringen pågår for fullt, er forfatterparet i innspurten av oppfølgeren til "Flukten".

– Vi jobber for livet med bok nummer to. Og vi har sendt inn synopsis på bok nummer tre. Vi er allerede langt av gårde, sier de.

I tillegg til bokskriving har duoen også gjort ferdig et filmmanus. Et manusforfatterkurs med instruktørguru Robert McKee i New York i april i fjor, har gitt resultater.

– Det er noe vi aldri har gjort før, men har hatt veldig lyst til å gjøre. Vi fant ut hvordan et manus skal skrives, og gjorde det, sier Igland, om manuset som handler om en ung kunstner som flytter til storbyen og slår gjennom, men som blir innhentet av fortiden.

Kultur sentralt tema

I både filmmanuset og bøkene har kultur en sentral plass. Filmen handler om en kunstner, mens i samfunnet boka beskriver, er kunst, litteratur og musikk forbudt.

– Kunst gjør et sterkt inntrykk, enten det er gjennom film, litteratur eller musikk, sier Hestsveen.

– Kunst og kultur er den sprekken vi ser verden gjennom, legger kollega Igland til.

Nå håper de kulturinteressen kan smitte over på leseglad ungdom.

– Vi håper å nå tenåringer i alle aldre, sier de to.

– En eventyrlig historie

Gyldendal har store forventninger til Igland og Hestsveens ungdomstrilogi.

Cecilie Feyer, redaktør Cappelen Barn og Ungdom

– Vi har tro på at boka skal bli tatt godt i mot av ungdommen, selv om det er hard konkurranse, sier Cecilie Feyer, som er redaktør for barne— og ungdomslitteratur hos Gyldendal."Flukten" er den første boka i trilogien "Beta". Forlagshuset, som er et av Norges største, har tro på konseptet.

– Vi jobber med dette som en enhet, men det er viktig at den første boka står støtt alene. Og det har vi stor tro på.

– Hvorfor satser dere på Igland og Hestsveen?

– Vi fikk inn et manus som var en eventyrlig historie, og som kunne passe for ungdom. Det er slike serier vi ser etter, som har både spenning og dybde. Det er et spennende og dystopisk univers, som de har lagt i nær fremtid, sier Feyer, og skryter av forfatterparet.

– De er dynamiske, åpne og kreative. Og strukturerte, i all fantasien sin. De skriver med fremdrift, slik at leseren blir revet med. Samtidig åpner de opp for spørsmål, sier forlagsredaktøren.

Slik begynner "Flukten"

Dette er et utdrag fra prologen i boka:

Jor kunne se bølgene treffe fjellet og trekke seg tilbake der ute, bli sugd ned fra svabergene, om igjen og om igjen, ned i det svarte havet. Skjermen som lå på stolen, lyste svakt opp. Det kom en stemme fra den.

Jor, jeg har sett værmeldinga. Du sitter vel ikke ute nå?

Hun trakk pusten for å svare, men stanset brått. Noe usynlig kom susende, vislende mot henne gjennom lufta.

Så et skarpt smell i husveggen like ved henne. En dirrende, høyfrekvent lyd. Jor skreik, for sammen. Hun kavet, veltet stolen. Skjermen falt ned på verandagolvet og lyste skeivt ned i betongen.

Jor, er du der?

Jor hukte seg ned, trykket instinktivt på skjermen. Den gikk i svart. Noe langt og tynt sto ut fra plankene. Hun reiste seg lydløst og beveget seg nærmere, på vakt lik et kattedyr. Ei pil sto i veggen.

En bueskytter... hvisket Jor. Hun speidet mot muren, der skuddet måtte ha kommet fra, forsøkte å skjelne skygge fra skygge.

Hvem er du? ropte Jor. Stemmen hennes ble slukt av sirene. I samme øyeblikk kom braket. Skyene løsnet. Regnet la seg rundt huset som et teppe.