— Har ikke byantikvaren gått mot rivingen? Det er jo utrolig. Det er dannelsessvikt, stønner Erling Dokk Holm.

Statsviteren og arkitektureksperten er et synlig navn i norsk samfunnsdebatt, og er for tiden stipendiat ved Markedshøyskolen i Oslo. Dokk Holm har i fjor engasjert seg mot rivingen av den såkalte Høyblokka i regjeringskvartalet. I likhet med gamle Agder Teater representerer Høyblokka brutalismen, en funksjonalistisk byggestil som var in i etterkrigstiden.

Rikssynser Erling Dokk Holm svinger pisken over det han kaller manglende historieforståelse.

— Jeg støtter også helhjertet aksjonen for å stoppe rivingen av Agder Teater. Dette er et fremragende bygg som er ett av de fineste i Kristiansand, sier Dokk Holm.

"Horrible bygg"

Facebook-aksjonen mot riving av bygningen, som er fra 1976, har siden starten onsdag passert 2500 medlemmer. Den har som mål å stanse Kristiansand kommunes planer om å selge gamle Agder Teater og samtidig åpne for riving. Helge Finnes 340 kvadratmeter store kunstverk på fasaden er aksjonistenes hovedargument.

— Hvis bygget rives blir byen litt mer uinteressant, og det er da virkelig en rekke horrible bygg i byen som langt heller burde rives, sier Dokk Holm.

— Hvilke?

— Det kjenner jeg ikke byens planarbeid godt nok til å kunne uttale meg om. Men det burde i stedet lages en liste over ti eller hundre på topp bygg som bør kunne rives i byen. Hadde Kristiansand vært en større by, hadde dette aldri blitt en diskusjon. I Bergen har ingen vurdert å for eksempel rive Grieghallen. I en større by har man som regel litt større historieforståelse enn dette, sier Dokk Holm.

"Grundekjøn fornuftig"

Han mener det skal svært gode grunner til for å rive bygningen fra 1976. — Kommunen trenger pengene fra salgssummen?

— Vel: når de har tillatt seg å bygge ut Sørlandsparken som de har gjort, og dermed drenere kvadraturen for aktivitet, synes jeg de kan la være å gjøre dette i tillegg mot bykjernen, sier Dokk Holm.

— Etter hva jeg har hørt er ordfører Arvid Grundekjøn en fornuftig mann. Jeg får håpe han snur i dette spørsmålet.

Bør utredes

— Dette bygget er et smykke for byen, og er av stor samfunnsmessig verdi. Vi mener det skal svært gode grunner til for å rive det dersom motivene kun er av teknisk og økonomisk art. Slik kan det godt sammenlignes med debatten rundt Høyblokka i Oslo, sier Kim Skaara som er leder for Norske Arkitekters Landsforbund.

Cecilie Bjerke Skjømming er leder av Agder Arkitektforening. Hun sier dette:

— Det er veldig synd hvis dette bygget skal bli revet. Det er unikt og annerledes og har en egen identitet. Man burde undersøke nærmere hvordan det kan brukes før man bestemmer seg for å rive det. Det virker litt fort gjort å konkludere med at dette ikke kan brukes til annet enn teater, og så bestemme seg for å rive det, sier hun.

— Men det har jo vært kjent i to år at det skal rives, og ingen interessenter har meldt seg?

— Det skulle kanskje være et offentlig ansvar å utrede dette, og ikke vente at private på egen hånd skal utrede hva man kan bruke et slikt bygg til, sier Bjerke Skjømming.

LES KAREN KRISTINE BLÅGESTADS KOMMENTAR: Brutalt mot brutalismen